logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Heves zivatarok, viharos szél, jégeső, felhőszakadás – Másodfokú riasztásokat adtak ki

Több keleti megyében másodfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. Ezeken a területeken a következő órákban heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.
(Forrás: OMSZ)

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak érvényben másodfokú riasztások, de a nap folyamán Békés megyében is adhatnak ki.

Az ország többi területén a zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

(Forrás:OMSZ)

Kiemelték: az ország fölött átvonuló hidegfronthoz kapcsolódó, kelet felé haladó csapadékzónában több helyen várhatók zivatarok. A Dunától keletre zivatartól függetlenül is lehetnek óránként 60-70 kilométer körüli széllökések.

Az erősebb zivatargócokhoz intenzív csapadék, nagyobb méretű jég, óránként 70-85 kilométert elérő lökések társulhatnak. Elsősorban a keleti, északkeleti megyékben heves zivatarokra is van esély óránként 90-95 kilométeres sebességet meghaladó szélrohamokkal. Kisebb zivatarok a Dunántúlon is kialakulhatnak – tették hozzá.

Éjszaka egyre inkább az ország északkeleti tájain várhatók zivatarok, arrafelé még hajnalban is megdörrenhet az ég. Szerdán a késő délelőtti óráktól – nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, az Alföld középső és keleti részén, illetve az Alpokalján – fordulhatnak elő elszórtan zivatarok. Ezekhez jégeső, viharos széllökés társulhat – ismertették.

Kitértek arra is, hogy az átvonuló hidegfront hatására az ország túlnyomó részén fokozatosan megszűnik a hőség. Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20 Celsius-fok között alakul.

(Forrás: OMSZ)

A maximumok 25 és 31 fok között valószínűek, a magasabb értékeket délkeleten, az alacsonyabbakat északnyugaton mérhetik.

(Forrás: OMSZ)

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még