logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiajogász: Kommunista időket idéz Manfred Weber gázelosztós javaslata

Kommunista időket idéz Manfred Weber gázelosztós javaslata – erről beszélt Tóth Máté energiajogász a Mandinernek. Az Európai Néppárt német elnöke szerint egy rendkívüli uniós csúcson kellene dönteni arról, hogy méltányosan, de kötelezően osszák el a gázt az uniós országok között. Elemzők szerint miközben Brüsszel az Oroszország elleni szankciókkal energiaválságot okozott az Unióban, most éppen azoktól – köztük Magyarországtól – vennék el a tartalékot, amelyek előre figyelmeztettek az embargós politika kockázataira – számolt be az M1 Híradó.

A hétvégén állt elő Manferd Weber azzal az ötlettel, hogy igazságosan kellene elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között.

Az Európai Néppárt német elnöke a Der Tagesspiegelnek azt mondta: nehéz télre kell számítanunk, ezért még ebben hónapban rendkívüli uniós csúcson kellene dönteni a „kötelező érvényű energiaszolidaritásról”.

Ez szerinte azt jelentené, hogy az EU területén működő gáztározókat közösen kellene üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy az általa szerencsésnek nevezett tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal vágnának neki az őszi-téli időszaknak.

Weber arra is tett javaslatot, hogy a földgázbeszerzést is közösen kellene intézni.

Kapcsolódó tartalom

Bár a közös energiabeszerzésnek lehetne létjogosultsága, azonban legutóbb például a közös koronavírus-elleni vakcinabeszerzés terén bukott hatalmasat az Európai bizottság – erről a Mathias Corvinus Collegium klímapolitikai intézetének igazgatója mondta az M1-en. Litkei Máté János hozzátette:

Ez a javaslat leginkább azokat a tagországokat érintené hátrányosan, amelyek racionális politikai álláspontot foglaltak el az unió energiaszankciós vitájában.

Litkei Máté János emlékeztetett: Magyarország azon kevés országok közé tartozik amelynek jelentős a földgáz-tárolókapacitása, azonban vannak olyan uniós tagországok ahol csupán pár hétre elegendő gázt tudnak tárolni.

A jelenlegi energiaválságot nagyban az unió elhibázott szankciós politikája okozta

– erről a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában a Századvég energetikai üzletágvezetője beszélt.

„Ha megvalósulna az a javaslat amit most az asztalra tett Weber, az azt eredményezné, hogy azoknak az országoknak akik ésszerű energiapolitikát folytattak az elmúlt időszakban – és ezért megjegyzem rendkívül sok támadást kaptak az ideológiavezérelt, moralizáló országoktól – ezeknek kellene, hogy megfizessék, hogy finanszírozzák az ideológiavezérelt országok által okozott károkat, költségeket ráadásul úgy, hogy azzal potenciálisan a saját fogyaszatóikat is veszélybe sodornák” – fogalmazott.

Hortay Olivér hangsúlyozta: a javaslat azért is aggályos, mert Európában a földgáztárolók többsége magántulajdonban van, ráadásul kérdéses, hogy sikerül-e őszig a megfelelő szintre feltölteni azokat.

Kommunista időket idéz Weber gázelosztós javaslata – ezt mondta a Mandinernek Tóth Máté energiajogász. A szakember úgy fogalmazott: maga az elképzelés elképesztő, de sajnos várható volt. Tóth Máté hangsúlyozta: Ez az ötlet ott lapult már a fiókban, a kérdés csak az volt, hogy ki vezeti fel, hiszen a kommunista kisajátítós reflexeket idézi a nemzeti gáztározók kisöprése.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még