logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A gáztározók magyar kézben maradnak - reagált a minisztérium Manfred Weber „kötelező érvényű” ötletére

| Szerző: hirado.hu
A Technológiai és Ipari Minisztérium reagált Manfred Weber abszurd, kötelező gázelosztási ötletére.

 

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az uniós tagállamoknak el kellene osztaniuk egymás között a rendelkezésre álló gázmennyiséget, és rendkívüli uniós csúcs összehívását kezdeményezte a kérdésben.

Kapcsolódó tartalom

Az atv.hu beszámolója szerint a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményben reagált Weber felvetésére: „A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát.

A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad.

Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgáz beszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul.

Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség”.

A „kötelező érvényű energiaszolidaritás” jegyében Weber azt is felvetette: az EU területén működő gáztározókat közösen kellene üzemeltetni és a földgázbeszerzést is közösen kellene végezni az EU-tagországoknak.

A Palkovics László által vezetett tárca biztosított arról, hogy a kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása.

Hangsúlyozták, hogy

a rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában.

Weber a magyar kormányfőről is becsmérlően nyilatkozott. A német származású politikusnak „elege van” abból, hogy Orbán Viktortól függnek az EU-ban a külpolitikai és az olajembargós döntések.

Manfred Weber és a magyar kormány csörtéje nem ekkor kezdődött: Magyarország nem támogatta Webert, hogy Jean-Claude Juncker utódja lehessen az Európai Bizottság élén, így Ursula von der Leyen nyerte el a posztot.

Az Európai Néppárt elnöke több ízben is egyeztetett Orbán Viktorral saját megválasztásáról, de

Magyarország nem volt hajlandó támogatni jelöltségét, azóta pedig záporoznak a negatív megjegyzések a sértett politikus részéről hazánk felé.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még