logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hornung Ágnes: A családtámogatások fenntartásával biztonságot adunk a családoknak

| Szerző: hirado.hu
Roppant fontos, hogy minden vágyott gyermek meg is szülessen, a családok pedig biztonságos anyagi környezetben, saját otthonukban éljék életüket, a gyermekvállalás ne járjon anyagi hátránnyal – hangsúlyozta Hornung Ágnes családügyi államtitkár. Elmondta, Európában Magyarországon növekedett legjobban a gyermekvállalási kedv, így a kormány megtesz mindent, hogy a megszületendő gyermekek nyugodt és kiszámítható környezetben nevelkedjenek, és később ezt a példát adják tovább a saját utódaiknak.

Az a feladatom, hogy – különösen most, a háború okozta gazdasági nehézségek közepette – a családtámogatások fenntartásával biztonságot adjunk a családoknak, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, a családok kiszámítható környezetben, saját tulajdonú otthonban nevelhessék őket, és a gyermekvállalás ne járjon anyagi hátránnyal – nyilatkozta Hornung Ágnes családügyi államtitkár a Mandiner.hu-nak.

Hornung Ágnes 2015 és 2018 között a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkáraként dolgozott. Az államtitkár asszony ismertette, hogy korábbi feladatkörében szoros munkakapcsolata volt Novák Katalinnal, többek között együtt dolgoztak a családi otthonteremtési kedvezmény megalkotásán, mert a családok biztonságának garantálása pénzügyi kérdés is.

Új megbízatását Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter felkérésére vállalta, ennek részleteiről elárulta, hogy a felkérés váratlanul érte: „éppen babakocsival sétáltunk a kislányommal, amikor telefonhívást kaptam Csák Jánostól.”

„Különösen jólesett, amikor elmondta, hogy a korábbi munkámban elért eredmények alapján szeretné, ha a magyar családok ügye a jövőben is egy tapasztalt szakember kezében lenne, aki mellesleg maga is családanya. A gondolatai – miszerint a magyar jövő a magyar családokra épül, és pont ebben a feladatkörben képesnek kell lennünk családbarát módon dolgozni – segítettek meghoznom a döntést” – fejtette ki Hornung Ágnes.

A konkrét családpolitikai kérdésekre rátérve a politikus emlékeztetett,

a kabinet elsődleges célja, hogy fenntartsa, sőt bővítse a családtámogatási rendszert, éppen ezért a már benyújtott – 2023-as – költségvetési törvényjavaslat szerint tovább nőnek a családtámogatásra szánt összegek.

Az eddigi családtámogatási igénylésekkel kapcsolatban az államtitkár ismertette: az elmúlt években a babaváró hitelt 223 ezer család, a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) 225 ezer család, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását pedig 38 ezer család vette igénybe. Reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a sikeres és kibővített családpolitikai támogatások eredményeképp megnő hazánkban a házasságkötések száma, és még többen döntenek a gyermekvállalás mellett.

A családügyi államtitkár emlékeztetett,

a kormány világos célja az, hogy mindenki – aki képes rá – dolgozzon, és a munkából szerzett jövedelméből gondoskodjon a családjáról, éppen ezért működik úgy a magyar családtámogatási rendszer, hogy a munkához kötött családtámogatást részesíti előnyben.

A családi pótlék összegét ért ellenzéki kritika kapcsán Hornung Ágnes elmondta, nem szerencsés az egész családtámogatási rendszerből kiemelni egy elemet, egészében kell szemlélni a rendszert. Közölte, a családok 95 százaléka által elérhető adókedvezménnyel sokkal jobban jártak a gyermeket nevelő szülők, mintha önmagában a családi pótlékot emelték volna,

hiszen egy egy gyermekes család akár négyötödével, egy kétgyermekes család két és félszer, míg egy három gyermekes család akár háromszor több támogatást kaphat, mint akkor, amikor az ellenzéki pártok voltak kormányon.

A beszélgetésben az új családügyi államtitkár kitért arra is, hogy Európában éppen Magyarországon növekedett legjobban a gyermekvállalási kedv, így a kormány a jövőben is megtesz mindent, hogy a megszületendő gyermekek szerető családban, kiszámítható környezetben nevelkedjenek, és ezt a példát adják tovább a saját gyermekeiknek.

Ajánljuk még