logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az elnökválasztás után is folytatódik a harc a Jobbikban

Mély gödörben van a Jobbik – erről beszélt az M1-en a XXI. Század Intézet elemzője azután, hogy a korábban a zsidó képviselőket listázni akaró Gyöngyösi Mártont választották meg a párt élére. Ráadásul Jakab Péter lemondása miatt két hónapon belül másodszor választott elnököt a Jobbik. Nagy Ervin elemző szerint a Jobbik egyetlen esélye a túlélésre, ha összefog Gyurcsány Ferenccel. Így még a DK szatelitpártjaként megmaradhat, de ha nem fognak össze, akkor a Jobbik végleg eltűnik – hangzott el az M1 Híradójában.

Jakab Péter nem fogja átadni a hatalmat – erről beszélt a XXI. Század vezető elemzője az M1-en. Nagy Ervin szerint ezért folytatódhat a belső harc a Jobbikban.

A május elején pártelnöknek újraválasztott Jakab Péter alig néhány héttel később lemondott. Azzal az indokkal, hogy kivették kezéből az irányítást. Az országgyűlési frakció élén viszont maradt, a párt új elnökének pedig a szexuális zaklatási botrányba keveredett Földi Istvánt ajánlotta.

Kapcsolódó tartalom

A volt kocsordi polgármester azonban alulmaradt a szombati tisztújító kongresszuson. Helyette Gyöngyösi Márton lett a Jobbik új elnöke, akinek javára visszalépett Ander Balázs.

Megbukott Jakab erőszakoló szövetségese

– ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál arról is írt, hogy a volt pártelnök elmenekült, nem állt Gyöngyösi Márton mögé.

Jakab Péter a tisztújító kongresszus vége után Molnár Enikő kíséretében sietve távozott.

Az új elnök arra a kérdésre, hogy Jakab Péter marad-e a frakció vezetője, nem adott egyértelmű választ. Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott:

mindenkinek a munkájára számít a Jobbikban.

A Jobbik békéjét hirdető Gyöngyösi Márton állhat Jakab Péter lemondatása mögött – erről a Magyar Nemzet írt. A portál szerint azonban belső lázadáshoz is vezethet, ha Gyöngyösi nem tudja összetartani a pártot Jakabbal és támogatóival szemben. A Magyar Nemzet megjegyzi: aggályos az új pártelnök személye is.

Kapcsolódó tartalom

Gyöngyösi Mártonnak korábban több botránya is volt. 2014-ben nemzetközi megfigyelőként részt vett az Oroszország által megszállt Krím-félszigeten tartott népszavazáson.

2012-ben pedig arról beszélt a parlamentben, hogy listázni kellene a zsidó származású képviselőket. Gyöngyösi Márton elnökké választása ellen több zsidó szervezet is hangosan tiltakozott.

Az Origo azt írja:

egy antiszemita elnök számolhatja fel végképp az antiszemita Jobbikot.

A portál kiemeli: a jelöltekből is látszik, milyen katasztrofálisan mélyre jutott a párt.

Nagy Ervin, a XXI. Század vezető elemzője szerint a Jobbik egyetlen esélye a túlélésre Gyurcsány Ferenc. Ha nem állnak be mögé, akkor a párt valószínűleg megszűnik.

Gyurcsány Ferenc az egyedüli az, aki beszélt is róla, és képes is a Demokratikus Koalíció stabilitásából kiindulva integrálni a baloldalt. Nagy kérdés, hogy neki lesz-e szüksége a Jobbikra vagy nem. Ha lesz, akkor a Jobbik egy szatelitpárt lesz, a Demokratikus Koalíció szatelitpártja, ha nem, a Jobbik eltűnik, a név is kitörlődik a történelemkönyvből végleg

– magyarázta Nagy Ervin.

Elemzők emlékeztetnek: ehhez hasonló történetre volt már példa a magyar politikában. A Kisgazdapárt és a Magyar Demokrata Fórum is a Jobbikhoz hasonlóan esett szét, majd szűnt meg.

Ajánljuk még