logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Határvadászokra van szükség

Kettő-négyezer határvadász kell ahhoz, hogy Magyarország meg tudja védeni határait. Erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarországra példátlan teher nehezedik az Ukrajnában zajló háború és a déli határt sújtó migrációs nyomás miatt – hangzott el az M1 Híradóban.

A napokban 19 afgán és román embercsempészt fogtak el Romániában. A rendőrök 40 millió forint készpénzt és luxus autókat foglaltak le. A bandát fél éve figyelte a román határrendészet. Teherautókon próbáltak migránsokat csempészni Magyarországra, hűtőszekrényekbe és koporsókba rejtették el őket.

Napról napra fokozódik a migrációs nyomás Magyarország déli határán – derül ki a Kormány facebook oldalára feltöltött videóból is. Azt írják: idén már több mint 105 ezer migráns akart illegálisan bejutni Magyarországra a határzárnál. A videó tanúsága szerint a bevándorlók agresszívek: kövekkel támadnak a rendőrökre és látszik, hogy felkészülten, szervezetten érkeznek a határra, például létrákat is hoznak. Csütörtökön 713 migránst tartóztattak fel, vagy akadályoztak meg a határátlépésben.

A migránsokat segítő embercsempészek szövevényes üzlethálózatot alakítottak ki azért, hogy minél több embert tudjanak illegálisan átjuttatni a határon. Míg tavaly egész évben 400 embercsempészt fogtak el a rendőrök, ebben az évben számuk már most elérte a 750-et.

„Nem tudjuk megállítani a migránsokat azzal a szervezeti erővel, ahogy eddig képesek voltunk rá, mármint, hogy eddig képesek voltunk megállítani.”

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy példátlan nyomás nehezedik most Magyarországra. Ukrajna felől 800 ezer menekült, délről pedig az év eddig eltelt időszakában több mint 100 ezer illegális határátlépő sújtja az országot.

„Most, hogy a háborús zóna közeledik keleti határainkhoz minden egyes perc, amit a katonáink nem felkészüléssel, a védelmiképesség megerősítésével, mondjuk úgy, hogy gyakorlatozással töltenek el az luxus, az megengedhetetlen, kidobott idő, tehát a katonákat onnan le kell vezényelni, hogy részt tudjanak venni a magyar hadsereg fölpörgetett fejlesztési programjának a végrehajtásában.”

Orbán Viktor hagsúlyozta: határőrséget kell szervezni, ami határvadász századokból áll. A miniszterelnök azt mondta: 2-4 ezer emberre lesz szükség.

„Most már azért riasztólövések is vannak, tehát ha valaki figyeli a déli helyzetet, akkor látja, hogy egyre erőszakosabbak az embercsempészek és az illegális migránsok és hát erőszakkal szemben plüssmacikkal és virágcsokrokkal nem lehet védekezni, tehát nekünk most néhány ezer jól kiképzett határvadászra lesz szükségünk a következő hónapokban, ha a belügyminiszter megoldja, akkor ez a belügyminisztérium keretein belül marad, ha nem akkor attól függetlenül azon kívül kell majd megoldanunk.”

Orván Viktor azt mondta: az uniótól elvárható lenne, hogy elismerje Magyarország sajátos helyzetét és megadja a hozzá megfelelő pénzügyi támogatást.

Ajánljuk még