logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Réz András: Európa ma már nem érték- hanem érdekközösség

| Szerző: hirado.hu
Európa jelenéről és várható jövőjéről vitatkoztak az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc - Házigazda: Lánczi Tamás című műsor első felében. A meghívott vendégek ezúttal Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor, a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója, valamint Réz András filmesztéta voltak.

Lánczi Tamás felidézte Vlagyimir Putyin orosz elnök szentpétervári világgazdasági fórumon elhangzott kijelentését, miszerint Európa elvesztette politikai szuverenitását, bürokratikus elitje pedig valaki más dallamára táncol, egyértelműen utalva az Egyesült Államok Európa feletti dominanciájára. Ennek kapcsán arról kérdezte vendégeit, hogy vajon Európa és az Egyesült Államok ugyanúgy tekint-e erre a háborúra, ugyanúgy érinti-e őket, vagy sem.

Bayer Zsolt szerint ez a kijelentés mára sajnos

ténykérdéssé vált, Európának az az Egyesült Államok diktál, amelynek egyértelműen a legnagyobb előnye származik az orosz–ukrán konfliktusból.

Hozzátette, borúsan látja Európa jövőjét, mivel a technikai és életszínvonalbeli fölény is csak addig a pontig jelenthet megmaradást, ameddig az identitás és a józan ész is jelen van, márpedig az utóbbi értékeit az utóbbi időben rohamléptékben veszíti a kontinens.

A publicista példaként említette az ókor civilizációs csodájának számító, ugyanakkor a hedonista jólétében önmagát legyengítő Nyugat-római Birodalmat, ahol pár évtizeddel az összeomlás előtt aligha akadt volna olyan ember, aki elhitte volna a szomorú jövőképet, a tragédia azonban mégis bekövetkezett.

Fodor Gábor véleménye szerint Putyin kijelentését tekintve nincs új a nap alatt, számára a Kádár-rendszer hatalompolitikája köszön vissza, amikor a rendszer az akkor szerveződő demokratikus ellenzéket tudatosan az imperialista nyugat befolyása alatt álló, politikai önállósággal nem rendelkező erőnek állította be.

Ugyanakkor Lánczi Tamás kérdésére válaszolva elismerte, hogy

Európa és az USA érdekei nem mindig esnek egybe, de van egy alapvető értékrend, ami az Ausztráliától Amerikán át Európáig terjedő, az általa „atlanti civilizációnak” nevezett közösséget összetartja.

Európa jövőjével kapcsolatban optimista álláspontot képvisel. Fodor Gábor véleménye szerint a Nyugat kultúráján és gazdaságán keresztül napjainkban is óriási erőt képvisel, amiben a jövőben sem várható számottevő gyengülés, így a nyugati berendezkedés sem fog veszíteni a világ számra gyakorolt vonzerejéből.

Réz András úgy vélekedett, hogy

Európa ma már nem érték-, hanem egyértelműen érdekközösség, jelenleg az Európai Unió országai a saját érdekük mentén, egymás ellen dolgoznak,

a hátországokban pedig közben a hagyományos közösségek brutális szétrombolása zajlik. A mostani, „digitáliába” kényszerített életmódban a szabadságjogok elvételét látja, véleménye szerint nincs tehát mire bizakodónak lenni.

Az esztéta szerint az elmúlt két év koronavírusos időszaka felgyorsította azt a korábban már elkezdődött folyamatot, amely az alapvető szabadságjogokat korlátozza. Súlyos problémának tartja az Európai Unió irányvesztését, azaz a valóban komoly, fajsúlyos problémák helyetti marginális ügyekkel való foglalkozást.

Meglátása szerint tévedett akkor, amikor ő maga is arról próbálta meggyőzni a lakosságot, hazánk csatlakozása, és maga az Európai Unió sokkal komolyabb dolog mint „uborkagörbületről” vitatkozni, jelenleg azonban „sajnos uborka görbület van”. 

Ajánljuk még