logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hölvényi György: Az egyházak az európai béke kulcsszereplői

A mielőbbi békekötésen kell munkálkodnunk minden lehetséges módon Európában, az egyházaknak ebben a küzdelemben kulcsszerepe van” – hangsúlyozta Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkával folytatott csütörtöki isztambuli megbeszélését követően az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

A néppárti EP-frakció vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának társelnöke kollégáival I. Bartolomaiosz pátriárka meghívására látogatott el a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusra.

Kiemelte: az ortodoxia mindig is fontos részét képezte az európai történelemnek és kulturális örökségnek. Az európai döntéshozóknak ezeket az alapokat szem előtt tartva most, a háború alatt is sokkal szorosabb kapcsolatban kell lenniük a vallási vezetőkkel.

Nem létezik szent háború. A mostani is ördögi háború, amelynek csak a béke mihamarabbi megteremtése vethet véget” – idézte Hölvényi György a pátriárka szavait. A főpásztor szerint ezekben a nehéz időkben a különböző egyházak, felekezetek együttműködése is fontosabb, mint valaha. Az egyre szélsőségesebb európai szekularizációval kapcsolatban I. Bartolomaiosz elmondta: „Európában, a kontinens rengeteg értéke mellett, a vallásellenes jelenségeknek nagy ára lehet, hiszen a szólásszabadság veszélyeztetése a vallásszabadság korlátozását vetíti előre”.

Hölvényi György emlékeztetett arra, hogy az ortodox egyházzal – az Európai Parlament frakciói között egyedülálló módon – 1996 óta dolgozik együtt a néppárt. A politikus leszögezte azt is, hogy kifejezetten szorosak a magyar kapcsolatok I. Bartolomaiosz pátriárkával. A képviselő még egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárként működhetett például közre a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal 2014 márciusában kötött nemzetközi megállapodás kidolgozásában.

A látogatás során a képviselők – köztük Antonio Tajani volt európai parlamenti elnök – találkoztak Emmanuel kalcedoni metropolitával is, aki az európai kérdésekben az Egyetemes Patriarchátus részéről a néppárti képviselőcsoport egyik legrégebbi partnere – olvasható a sajtóközleményben.

Ajánljuk még