logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dömötör Csaba: A szankciók sokkal jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak

| Szerző: hirado.hu
A Prognos német kutatóintézet elemzése szerint az orosz gáz leállítása 12,7 százalékkal vetné vissza a német gazdaságot – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Facebook-bejegyzésében a fideszes politikus úgy fogalmazott, Németországban megjelent egy elég érdekes elemzés, a Prognos kutatóintézet készítette.

Azt írják, hogy

az orosz gáz leállítása 12,7 százalékkal vetné vissza a német gazdaságot.

A leállás különösen erősen érintené a vegyipart, az acélipart és az élelmiszeripart is. Ráadásul a közvetett hatások épp ennyire súlyosak lennének, mert szinte minden iparágban megszakadhatnának az ellátási láncok. Előrejelzésük szerint a legsúlyosabb, a legkritikusabb időszak majd októbertől következik, mert akkor kezdődik a fűtési szezon.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében Michael Böhmer vezető közgazdász Münchenben úgy fogalmazott, „Németország mély recesszióba süllyedne”. Bertram Brossardt, a Bajor Gazdasági Szövetség (Bavarian Business Association) vezérigazgatója hozzátette, „összességében körülbelül 5,6 millió munkahelyet érintenének a következmények”.

Dömötör Csaba hozzátette, közben az osztrák sajtó arról ír, hogy az egyik osztrák energiaszolgáltató tizenegyszeres áron tudott máshonnan beszerezni gázt. Javarészt cseppfolyós gázt Afrikából; ekkora az árkülönbség. Hangsúlyozta:

„ilyen körülmények között kétszer, de leginkább hatszor meg kéne gondolni minden gázzal kapcsolatos szankciót. Egyértelműen látszik, hogy ezek a tervezett szankciók sokkal jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak. Mi éppen ezért nem támogatjuk őket.”

Ajánljuk még