logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Budapest egyes kerületeiben a parkolás óránkénti díja a két és félszeresére drágul

Elfogadta szerdán a Fővárosi Közgyűlés a budapesti parkolási díjak drasztikus emelését. A Karácsony Gergely főpolgármester által előterjesztett javaslat szerint szeptember 1-jétől 4 zónára oszlik majd a főváros: a Belvárost is magában foglaló A zónában óránként 600 forintba kerül majd a parkolás. Vannak olyan utcák, amelyekben ez két és félszeres drágulást jelent. A Fidesz hiába nyújtott be módosító indítványt, hogy a gyermeküket iskolába, óvodába szállító családok érdekében reggel 8:00 helyett csak 8:30-tól kelljen fizetni a parkolásért, a baloldali többség ezt lesöpörte az asztalról – hangzott el az M1 Híradójában.

Karácsony Gergely negyedórás késéssel érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat szerdai közgyűlésére. Az ülésen a főpolgármester parkolási díjemelésre és egységesítésére vonatkozó előterjesztése is szerepelt a napirendi pontok között.

A képviselőknek arról kellett dönteniük, hogy ősztől a fővárosban közlekedők összesen négy zónában,

a legtöbb helyen a mostaninál jóval magasabb áron várakozhassanak autóikkal.

A Belvárost is magában foglaló A zónában például egységesen 600 forint lesz egy óra parkolás, de az autósoknak nem csak a díjemelés fájhat: a módosítás több helyen kitolja a fizetős időszak végét, és szinte mindenhol háromórás parkolási limitet vezet be.

Bár a főváros egyes részein a díjemelés akár két és félszeres drágulást jelent, a baloldali pártok szerdán kevesellték a sarcot.

Kapcsolódó tartalom

Az LMP-s Gál József már a közgyűlés előtt azt hangoztatta, hogy a tervezettnél jóval szigorúbb díjemelést kellene bevezetni Budapesten, és a fővárosi lakókra kevesebb kedvezményt, a városban autózókra pedig magasabb árakat kellene kiszabni.

Az MSZP-s Horváth Csaba, Zugló polgármestere az M1-nek arról beszélt:

az emelés célja az autósok kiszorítása.

Ugyanezt mondta a Gyurcsány-párti Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere is, hozzátéve, hogy szerinte az emberek a megemelt díjakat is könnyedén kifizetik.

Kapcsolódó tartalom

A díjszabás drasztikusabb emelését szorgalmazta a momentumos Soproni Tamás is. Karácsony Gergely pedig arra utalt, a mostani döntést további autóforgalom-korlátozó lépések követhetik.

A Fidesz szerint a javaslatcsomag részleteit és az ahhoz tartozó módosító javaslatokat az utolsó pillanatban küldte el a baloldali városvezetés.

A módosítást ráadásul úgy vették napirendre, hogy van olyan érintett kerület, amellyel egyáltalán nem egyeztettek

– erről Borbély Lénárd, Csepel polgármestere beszélt.

A kormánypárti frakció végül azt kérte, hogy a közgyűlés egyelőre ne döntsön a díjemelésekről. Ezt azonban a baloldali többségű városvezetés lesöpörte az asztalról és 22 igen szavazattal elfogadta a parkolódíjak drasztikus emelését is tartalmazó előterjesztést.

A Fidesz szerda reggel egy módosító javaslatot is benyújtott annak érdekében, hogy a díjfizetési idő fél kilenctől kezdődjön, a szülőknek így legyen idejük bekísérni gyermekeiket az óvodába és az iskolába, anélkül, hogy fizetniük kellene. A fővárosi baloldal ezt sem támogatta.

A nagyobbik kormánypárt a közösségi oldalon azt írta:

a családok megsegítése most sem volt fontos nekik.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még