logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Mindenki a maga területén gondolja végig” – Budapest vezetése változást vár a lakosságtól

| Szerző: hirado.hu
Rövid idő alatt számottevő hozzájárulást vár el a lakosságtól a főváros vezetése, mivel a magas energiaárak miatt a tervezett zöld átállás csak így lesz megvalósítható – hangsúlyozta Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese egy brüsszeli energiapolitikai fórumon. A szocialista politikus nemrég jelentette be, Budapest csatlakozik egy brüsszeli kezdeményezésű energiatakarékossági projekthez, amiben többek között az autós forgalom radikális visszaszorítása is szerepel, mindezek mellett pedig a főváros vezetése a dugódíj bevezetését is kívánatosnak tartaná.

A brüsszeli fórumon Tüttő Kata a régiók bizottságának energia- és klímavédelmi szakbizottságának elnökeként beszélt arról, a brüsszeli kezdeményezésű, ambiciózus zöld vállalások a megváltozott energiaárak miatt csak a főváros lakosságának nagyobb áldozatvállalásával érhetőek el – számol be a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester-helyettes már korábban is felszólította a budapestieket, csökkentsék háztartásaikban az energiafogyasztást.

Abba szeretnénk a lakosságot és a budapestieket is bevonni, hogy mindenki a maga területén gondolja végig, hogy hol tud egy kicsivel kevesebb energiát fogyasztani. Akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával, tehát mindenki nézze meg, hogy milyen mennyiségű energiát fogyaszt, és hogyan tudná azt csökkenteni”

hangoztatta korábban Tüttő Kata.

Szintén a főpolgármester-helyettes jelentette be nemrég, a főváros csatlakozik a „Városok energiatakarékossági sprintje” elnevezésű brüsszeli kezdeményezéshez, amelyben egyebek mellett autómentes övezetek és napok is szerepelnek, a főváros vezetése ezt az irányvonalat fokozva a dugódíj bevezetését is szükségesnek tartaná.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony Gergely másik helyettese, Kerpel-Fronius Gábor korábban már felvetette a dugódíj tervezetét, elismerve ugyan, az országgyűlési választások a megvalósításhoz nem áll rendelkezésükre elegendő felhatalmazás, ugyanakkor alapvető célkitűzésük, hogy az ötletet folyamatosan napirenden tartsák. „Ezzel együtt mi szeretnénk erről beszélni a ciklus végéig” – mondta a főpolgármester-helyettes.

Szintén a dugódíj azonnali, „már holnapi” bevezetését sürgette legutóbb kedden a parlamentben napirend előtti felszólalásában az LMP-s Kanász-Nagy Máté is. A kormány azonban többször egyértelművé tette, hogy nem lesz dugódíj, így az LMP-s felszólalásra válaszolva Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is kijelentette, „Velünk együtt 26 fővárosban azt gondolják, hogy a dugódíj rossz megoldás. Nem értünk egyet vele, meg fogjuk akadályozni, megvédjük a budapestieket és az agglomerációban élőket a dugódíj bevezetésétől”.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még