logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Újra zavartalanul érkezik a gáz Magyarországra

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági és külügyminiszter a Mol székházából jelentkezve ismertette a fejleményeket.

 

Szijjártó Péter közösségi oldalán élő bejelentkezése során közölte, több, a magyar energiaellátás szempontjából kulcsfontosságú szereplővel folytattak egyeztetéseket, hiszen az egész kontinens előtt komoly kihívások állnak az energiaellátás tekintetében.

A Török Áramlat gázvezeték karbantartási munkálatai befejeződtek, így újra zavartalanul érkezik a gáz Magyarországra tegnap este 7 óra óta. Az útvonal szállítási biztonsága továbbra is százszázalékos.

Nyugat-Európában az elmúlt hetekben karbantartási nehézségek miatt az oda érkező orosz gáz mennyiségét jelentősen csökkentették, ez pedig érinti hazánkat is. Ausztria felől a szerződött mennyiség 50 százaléka érkezik, de a déli vezetéken százszázalékos a teljesítés.  Az Ausztria felől érkező gáz kapcsán egyeztetések zajlanak arról, hogy az onnan hiányzó mennyiséget a déli vezetékre irányítsák át.

A kiesés a magyar ellátás szempontjából aggodalomra nem ad okot,

hiszen az MVM és leányvállalata ezt a mennyiséget továbbra is be tudja szerezni.

Folyamatos a földgáztárolók felöltése is.

Az Európai Unióban átlagosan az éves fogyasztás 15 százalékáig töltötték fel a tárolókat, ez hazánk esetében 23 százalék, jóval az európai átlag felett állunk.

A kőolajellátás továbbra is stabil, a Barátság 2 vezetéken a szerződések alapján történik a szállítás.

Zajlik a paksi atomerőmű építésének előkészítése is, ha minden jól megy, ezen a héten egy újabb engedélyt sikerül megszerezni, ami újabb mérföldkövet jelent majd – árulta el Szijjártó Péter.

Elmondta, hogy pénteken Isztambulban találkozik a Roszatom vezérigazgatójával, hogy együtt tekintsék át a beruházás jelenlegi állását.

A magyar kormány célja továbbra is az, hogy 2030-ra újabb reaktorok állhassanak üzembe Pakson.

Ajánljuk még