logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor új határvédelmi testület felállítását rendelte el

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben ismertette a tervet.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján az azonnali kérdések órájába Orbán Viktor miniszterelnököt is kérdezték a képviselők. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője a határvédelem ügyében intézett kérdést a kormányfőhöz.

A miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy

Pintér Sándor belügyminiszter azt a feladatot kapta, hogy a rendőrségen belül egy új, kifejezetten a határvédelemmel foglalkozó szervet hozzon létre.

Orbán Viktor szerint tarthatatlan az az állapot, hogy miközben háború van egy szomszédos országban a magyar katonákat a határvédelemmel kell foglalkoztatni, ahelyett hogy gyakorlatoznának.

A kormányfő elmondta, hogy a határon szolgálatot teljesítő rendőröket is tehermentesíteni kell, mivel nagyon sok a munkájuk, az új szerv felállítása ebben is segít.

Afrikából is nagy számú csoportok indulnak el

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este korábbi műsorában ismertette, hogy valamennyi európai migrációs útvonalon is jelentős növekedés látható.

Mindemellett a szír területeken is négymillióan, és Iránban is sok millióan várakoznak arra, hogy útnak induljanak.

Azzal is számolni kell, hogy az orosz–ukrán háború miatt kialakuló élelmezési problémák miatt Afrikából is nagy számú csoportok indulhatnak el – emelte ki a főtanácsadó.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György kifejtette, hogy a magyar határőrizeti rendszert úgy kell fejleszteni, hogy a jelenleginél nagyobb nyomást is képes legyen kivédeni.

Idén már meghaladta a százezret a déli magyar határnál illegálisan próbálkozó migránsok száma

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken közölte: az idén már meghaladta a százezret a déli magyar határnál illegálisan próbálkozó migránsok száma, a magyar rendőrök eddig 750 embercsempészt fogtak el, miközben az elmúlt év hasonló időszakában csupán 400-at.

Utóbbiak egyre agresszívebben lépnek fel, autóval próbálnak áttörni a határon, de volt közöttük olyan, aki fegyverrel, kézigránáttal fenyegetőzött.

Kapcsolódó tartalom

Ostrom a spanyol határnál

Súlyos összecsapások voltak a migránsok és a rendőrök között a spanyol határnak számító észak-afrikai Melillánál.

A határkerítést kétezer bevándorló ostromolta meg pénteken, a harcokban 23-an meghaltak és sokan, köztük egyenruhások is megsérültek.

Az uniós határnak számító spanyol exklávéknál folyamatosak a próbálkozások: idén már háromszor annyian vágtak neki a veszélyes útnak, mint tavaly.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még