logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Országszerte győzelmet aratott a Fidesz az időköziken, Karácsony Gergely szerint ez üzenet

| Szerző: hirado.hu
Tarolt a Fidesz-KDNP a vasárnapi időközi választásokon. Karácsony Gergely közösségi oldalán értekezett az eredményekről.

Budapest főpolgármestere az eredményt a következőképp értékelte: „Két egyéni önkormányzati képviselői mandátumot elveszítettek az ellenzéki pártok a mai választáson, csak Újpesten sikerült győzni, a VII. és a VIII. kerületben a Fidesz elhódította a képviselői helyet a kerületi képviselőtestületben. És még Szegeden is fölényesen nyert a fideszes jelölt.”

Karácsony Gergely bár posztjában nem tér ki rá, de nemcsak Budapesten vagy Szegeden tartottak időköziket vasárnap.

A főpolgármester szerint csalódást keltő eredmények születtek, ezen nincs mit szépíteni. A részvételt keveselte, majd hozzátett: „az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.”

Karácsony szerint üzenetet kaptak választóiktól: „Megüzenték, hogy ez az április 3-a óta bemutatott »melyikünk a legnagyobb kicsi« játék nem vezet sehova. Megüzenték, hogy nem vezet sehova az az ellenzéki hozzáállás, hogy »ha a Fideszt nem tudjuk legyőzni, hát győzzük le egymást«.”

„A választók megüzenték: ébresztő!” – tette hozzá a Párbeszéd társelnöke, Karácsony, szerinte „erre a politikai teljesítményre nem mehetnek rá a szabadság utolsó »kis körei«, az önkormányzatok, a szabad városok, a szabad kerületek.”

A baloldali pártvezetők egyelőre hallgatnak.

A baloldal az alábbi helyeken ért el sikert

  • Budapesten egyedül Újpesten tudott nyerni a baloldal. Vasvári László a szavazatok majdnem 48 százalékát kapta.
  • Sári István baloldali támogatással nyert Gyöngyösön egy független jelölttel szemben.

Az ország legtöbb részén taroltak a kormánypárti jelöltek

  • A VII. kerületben a bitcoinbányászás miatt megbukó Gyurcsány-párti Borka-Szász Tamás helyett választottak új képviselőt. Az erzsébetvárosi 4-es számú választókörzetben az időközi önkormányzati választáson Ripka András, a Fidesz–KDNP jelöltje 46 százalékkal győzte le DK-s ellenfelét.
  • Budapest V. kerületében a Fidesz jelöltje, Nagy Gergő 71 százalékos eredménnyel győzött, míg Fábián Benjámin, a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje mindössze 27 százalékot kapott.
  • A főváros VIII. kerületében Gondos Judit megsemmisítő 63 százalékos vereséget mért baloldali ellenfelére, ami egyben azt is jelenti, hogy Pikó András polgármester kisebbségbe került a képviselő-testületben.
  • Szigetszentmiklóson a Fidesz-KDNP-s Tóth Pál 64 százalékkal messze maga mögé utasította a Momentumos Nagy Gergőt (15 százalék) és a szocialista Fazekas-Verba Szabolcsot (kevesebb mint 5 százalék).
  • A baloldali vezetésű Szegeden is a jobboldal nyert. A baloldali vezetésű Szegeden Ruzsa Roland 59 százalékkal hódította el az 1-es választókörzetet a Fidesz–KDNP-nek.
  • Egerben. a Jobbikból kilépett Mirkóczki Ádám városban a Fidesz-KDNP-s Orosz Lászlóné a szavazatok 42 százalékával tudott győzni.
  • Nyíregyházán is hasonló a helyzet. Az 1. számú egyéni választókerületben dr. Ulrich Attila a voksok 76 százalékát szerezte meg. A 3. számú választókerületben Halkóné dr. Rudolf Rékát, a Fidesz és a KDNP jelöltjét a szavazatok 74 százalékával választották képviselővé.
  • Balatonalmádiban a polgármestert ezentúl a Fidesz–KDNP adja. Fabó Péter 62 százalékot kapott, ez háromszor annyi, mint legeredményesebb, független kihívójáé.
  • Keszthely is új polgármestert választott a Fidesz-KDNP színeiben induló Manninger Jenő  személyében (Fidesz-KDNP). A Balaton-parti városban egy új önkormányzati képviselőt is választottak, a 8. választókerületben élő 2119 választópolgár közül 351 ment el szavazni, 11-en azonban érvénytelenül voksoltak. A szavazók közül 258-an Bánhegyi Renáta (Fidesz-KDNP) mellett tették le a voksukat, Kovács Viktória (Demokratikus Koalíció) 82 szavazatot kapott.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még