logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt az Országgyűlésben

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezték az ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

 

Kálmán Olga, a DK képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy a kormánynak meg kellene rettennie attól, hogy mennyibe kerül egy vasárnapi ebéd. Szerinte az elszabaduló élelmiszerárak maguk alá temetik a családokat. Kálmán szerint Orbán Viktor „csapnivalóan kormányoz”. A magyar családok terheinek csökkentéséért a kormánynak kellene tennie.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette, hogy az egész kontinenst háborús infláció sújtja.

A balti országokban 20 százalék körüli, míg a környező országokban is 10 százalék fölötti. Minket azért kritizáltak, amit tettünk, bevezettük az ársapkákat. A helyes politika ez és fenntartandó. Fontos a rezsicsökkentés megvédése, az élelmiszerár- és benzinárstop.

Ha ezt nem tennénk, valóban reménytelen helyzetbe kerülnének a családok, de ahogy az elmúlt években megvédtük őket, most is meg fogjuk.

Kálmán Olga viszonválaszában azt kérdezte, hogy az „ársipka tényleg megkönnyítette az emberek életét?” Szerinte a kormány folyamatosan manipulálja a nyilvánosságot, és az emberekkel fizetteti meg a hibás gazdaságpolitikája árát.

Orbán Viktor viszonválaszában arról beszélt, hogy a kormány megalakulásakor már javában dúlt a háború, így ki tudták számítani annak következményeit. A kormány megalakulásakor négy alapvető célkitűzésük volt:

a munkahelyek védelme, annak a 13. havi nyugdíjnak a megvédése, amit a szocialista kormány elvett, a családtámogatások rendszerének és a rezsicsökkentésnek a megvédése a háborús infláció ellenére.

A DK eredményeiről szólva kifejtette: hétvégén 74 időközi választáson a kormánypártok elsöprő sikereket arattak, annak ellenére, hogy a DK is indult.

„Ön rendkívül jó hazudozásban és lopásban, fizetjük is az árát” – kezdte felszólalását a Jobbik megbukott elnöke, aki sérelmezte a miniszterelnök fizetésének emelését. Szerinte a kormány az alacsony bérekkel és az elszabadult árakkal megnyomorítja a magyarokat.

A kormányfő szerint Jakab Péter semmi újat nem mondott, és az emberek is hallották „ezért fenekelik el önöket”.  Orbán Viktor elmondta, hogy a miniszterelnök fizetését nem ő, hanem az Országgyűlés határozza meg, majd rámutatott, hogy amikor a Nők 40 program keretében csökkentették a nyugdíjkorhatárt, azt a Jobbik nem szavazta meg. 2010 óta a minimálbér 74 ezerről 200 ezer forintra nőtt, a garantált bérminimum pedig a duplájára növekedett.

Halálra akarják dolgoztatni a magyart? – tette fel a kérdést a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban. „Engedjék el az alapvető élelmiszerek áfáját. Ne másra mutogasson, hanem cselekedjen” – szögezte a kormányfőnek viszonválaszát Jakab Péter.

Orbán Viktor elmondta: a magyar kormány az elmúlt években kimentette a devizacsapdába esett magyar családokat, akiket a Jobbik szövetségesei csaltak bele ebbe a csapdába. Az árak csökkentését beavatkozással, árszabályozással lehet végrehajtani, a kormány ezt teszi. A kereskedők nem örülnek az ársapkának, és az érintettek nem örülnek az extraprofitadónak, ennek ellenére szükséges a beavatkozás és az így befolyó összeget is a rezsicsökkentés megvédésére kell fordítanunk – fejtette ki a miniszterelnök.

Fekete-Győr András miniszterelnöknek címzett felszólalását azzal kezdte, hogy mindketten imádnak focizni, majd a 2030-as olimpia hazai megrendezésének a lehetőségére utalva azt kérdezte: titkol-e a kormányfő valamit az ország elől. Szerinte Magyarország nem lenne képes kifizetni egy olimpia megszervezését. Hozzáfűzte azt is, hogy a büntetőadókkal kétezermilliárd forintot vesznek ki az emberek zsebéből.

A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott:

Természetesen a magyar kormány az olimpia ügyében nem dönthet, az a Magyar Olimpiai Bizottság dolga. Felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy olimpia négyévenként van, ezért ha megnézi, 2030-ban nem lesz olimpia, a 2032-es rendezési jogát pedig már más nyerte el.

Orbán Viktor a vita során elmondta: első beszélgetése a parlament falai között Fekete-Győr Andrással, és amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Fekete-Győr korábban őszinteségre szólított fel, ezért Orbán Viktor felszólalásában a frakcióvezető korábbi nyilatkozatait idézte, amelyekben a szocialistákkal és Gyurcsány Ferenccel való koalíciókötést kizárta. Ehhez képest ma önök Gyurcsány Ferenc pártjának ifjúsági tagozata – jelentette ki a kormányfő.

A szocialista Harangozó Tamás szerint a Fidesz felszállt a Holdra április 3-án és azóta sem szállt vissza a Földre. Szerinte a kormány kórházi osztályokat zárt be, orvos- és nővérhiány van, nincs elég tanár, és rendőrök szerelnek le. „Tényleg nem érdekli önt ez a sok százezer ember, vagy valamilyen korrekciót végrehajtanak?” – szegezte kérdését a kormányfőnek. Harangozó szerint a jövő évre sincs „pislákoló fény az alagút végén” a családoknak.

A miniszterelnök válaszában arról beszélt, hogy Harangozó saját egyéni választókerületében is lehet hitele a jobboldal szavának, nem véletlenül szavaztak bizalmat a Fidesz–KDNP jelöltjének. A pedagógusoknak a következő években 10-10-10 százalékos béremelés érkezik, az ápolók bére 70 százalékkal nőtt, az orvosbérek pedig sosem látott mértékben nőttek. A rendőrök kapcsán elmondta, hogy a baloldal leépítette a rendőrséget, míg a polgári kormány fejlesztette és idén hathavi fegyverpénzt is kaptak a rendvédelmi dolgozók.

Orbán Viktor kifejtette, hogy amikor kormányon voltak, a szocialisták elvettek egyhavi fizetést a pedagógusoktól és az orvosoktól, iskolákat zártak be és leépítették a rendőrségek. A pedagógusok béremelése megvalósul, a honvédelmi alapból pedig a rendvédelmi dolgozók részesülhetnek. Egy dolog biztos: ránk számíthatnak, önökre nem – jelentette ki Orbán Viktor.

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője felszólalását azzal kezdte, hogy szerinte a kormány elmegy a lényeg mellett. Kifejtette, a történelmi alkotmányhoz való visszatérést, illetve a techcégek megadóztatására vonatkozó javaslatát.

A kormányfő válaszában elmondta, hogy szokatlannak érzi, hogy nem vitatkoznak, hanem értelmes párbeszédet tudnak folytatni, és amennyiben nem az elődpártjuk sorsát járják be, szívesen látják őket ellenzékben. Majdnem minden EU-csúcson szóba kerül a techcégek adóztatása, nálunk nagyobb országok sem bírnak könnyű megoldást találni a kérdésre. Az Európai Uniónak közösen kell fellépnie, úgy talán lesz megoldás.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője felszólalását a hiteles tájékoztatás fontosságával kezdte, személyeskedéstől nem mentes felszólalásában megszorítócsomag bevezetésével is vádolta a kormányt. Szerinte a magyar emberek fizetik meg a válságot.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy április 3-a előtt ezeket a hazugságokat mindenhol elmondták, és az emberek elmondták mit gondolnak erről. A komoly, értelmes, tényszerű vita helyett ezt a stílust gyakorolni. Megszorítás a velük szövetségben lévő Gyurcsány-kormányok idején és a korábbi szocialista uralom alatt volt, ma nincs. Az emberek ma annak örülnek, hogy több mint 16 százalékos béremelésük lesz, és ha másból nem, a vasárnapi időközi választások eredményeiből ezt kiolvashatja.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarországon nincs megszorítás, megvédik a családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket.

Az LMP nevében Ungár Péter kérdezte a miniszterelnököt. Ungár elmondta, hogy a koronavírus-járvány idején a szociális dolgozók helytálltak, de nem kaptak bérkiegészítést.

Orbán Viktor elmondta, hogy a szociális szektor dolgozói 20 százalékos béremelést kaptak év elején és a gazdasági teljesítmény lehetővé teszi, fognak még kapni.

Ungár viszonválaszában arról beszélt, hogy az egészségügyi szektorban dolgozók helyesen megkapták az 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést, de a szociális szektor dolgozói nem.

Orbán Viktor viszonválaszában megköszönte a szociális szektor dolgozóinak munkáját és biztosított arról, hogy mindenki a törvényeknek megfelelően megkapja a túlmunkáért járó bért.

Cikkünk frissül! 

Ajánljuk még