logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karácsony Gergely beindítja Budapesten a spórolást, feljebb tekeri a hűtést, lejjebb a fűtést

| Szerző: hirado.hu
A világítás sem ússza meg, első körben csökken a díszkivilágítási idő, utána várhatóan a közvilágítás is.

 

A főpolgármester Facebook-posztjában számolt be arról, hogy úgynevezett energiacsúcsot tartottak a Városházán, első alkalommal.

Karácsony Gergely kijelentette, hogy véleménye szerint az energiaválság, a száguldó energiaárak a hétköznapok realitása, de alapvető demokráciakérdés is egyben.

Kapcsolódó tartalom

Posztjában úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt években az önkormányzatoknak súlyos kihívásokkal kellett szembenézniük, ilyen volt a járvány és ilyen a gazdaság-, az energia- és a klímaválság”.

Karácsony Gergely szerint az elmúlt években nőtt Magyarország energiafüggősége Oroszországtól, azonban ahogy írta, „Európa, Magyarország és Budapest sem függhet tovább az orosz gáztól – ennek érdekében fel kell pörgetni az energiatakarékossági és a megújuló energiatermelési beruházásokat”.

A főpolgármester az alábbi javaslatokat ismertette közösségi oldalán:

  • Felgyorsítjuk a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, gyors intézkedésként két órával rövidítjük a díszkivilágítást – a nyári időszakban 11 óráig lesz díszkivilágítás.

  • Folytatjuk a fővárosi intézmények energiakorszerűsítését, gyors intézkedésként a nyári hónapokban legfeljebb „25 fokig hűtjük, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtjük” az épületeket.

  • Folytatjuk a kevesebb energia- és üzemanyag-felhasználást célzó közlekedési beruházásokat és járműcserét.

  • Meghirdetjük a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét

Karácsony Gergely összegzésül azt írta, „talán ambiciózusnak hangzik, de nagyon is megvalósítható, képesek és készek vagyunk arra, hogy 2030-ra elérjük, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek. A fővárosi közművek energiaellátása így nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől”.

Ajánljuk még