logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Júliusban érkezik a nyugdíjemelés

Hamarosan érkezik a megemelt nyugdíj. Az infláció miatt júliustól újabb 3,9 százalékkal növelik a nyugdíjakat – ezt januárig visszamenőleg kapják meg az arra jogosultak. Ez átlagosan 70 ezer forintot jelent egy nyugdíjasnak. Elemzők szerint a nyugdíjak emelése az egész gazdaságra hatással lehet – hangzott el az M1 Híradójában.

Az infláció növekedése miatt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter még áprilisban jelentette be a következő nyugdíjemelést. Idén januárban öt százalékkal nőttek, júliustól pedig további 3,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, így ebben az évben kilenc százalékos lesz a növekedés.

Ráadásul az emelés januártól visszamenőleg érvényes, amit tovább gyarapít a februárban visszaadott 13. havi nyugdíj is, így júliusban hét havi különbözetet kapnak a nyugdíjasok. Átlagosan 70 ezer forintot. A 3,9 százalékos nyugdíjemeléssel az átlagjárandóság 167 ezer forintra emelkedik.

A kormány kiemelt feladatának tartja, hogy még a gazdasági válságban is gondoskodjon a nyugdíjak értékállóságáról. Ezúttal 184 milliárd forintot fordít nyugdíjemelésre.

Pásztor Szabolcs az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az M1-en azt mondta: az intézkedések nemcsak a nyugdíjasokat segítik, a gazdaságra is kedvező hatással lehetnek.

A megemelt nyugdíj folyósítása a megszokott módon történik, vagyis aki bankszámlára kérte az utalást, annak július 12-én írják jóvá a pénzt, aki pedig postai úton kapja a nyugdíjat, annak a szokásos naptári napon viszi ki az összeget a postás.

Az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint. A kormány ősszel újravizsgálja az inflációs helyzetet, ha szükséges, ennek mértékében tovább emeli a nyugdíjakat. Míg idén 3900 milliárd forintot fordítanak nyugdíjra és nyugdíjszerű ellátásra, ez az összeg 2023-ban már ezer milliárd forinttal több lesz.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még