logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Polgármestert választottak Bács-Kiskun négy településén

Időközi önkormányzati választást tartottak Bács-Kiskun megye négy településén vasárnap: Kunbaracson, Dunaszentbenedeken, Szalkszentmártonon és Izsákon. A községekben és a városban a korábbi polgármester halála miatt vált szükségessé új településvezető választása.

A megye északi határán fekvő Kunbaracs polgármesterének két független jelölt közül Hegedűs Lászlónét választották meg – közölte Lőrincz Edit, a település jegyzője, egyben a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

A választásra jogosultak 63 százaléka, vagyis 346-an jelentek meg és adtak le érvényes szavazatot, érvénytelen egy volt. Hegedűs Lászlóné korábbi alpolgármester 213, míg Farkas József képviselő 132 szavazatot szerzett.

A jegyző emlékeztetett: az egy éve elhunyt Tóth Ferenc Miklós polgármester 1998 óta volt Kunbaracs polgármestere.

A Kalocsa és Paks között fekvő, nem egészen ezres lélekszámú Dunaszentbenedeken Vargyas Lászlót – a korábbi polgármester fiát – választották meg településvezetőnek a kilenc független jelölt közül. Vargyas Mihály, aki a települést 2006 óta, négy választási cikluson keresztül vezette, februárban hunyt el.

A Nemzeti Választási Iroda oldalán szereplő adatok szerint 378-an voksoltak, a választásra jogosult 644 helybéli mintegy 59 százaléka. Érvénytelen voks három volt. Vargyas László 155 szavazatot kapott, Lengyel Andrea 104-et, Szabó József Attila 41-et, Kovács Miklós 24-et, Posztobányi-Paulin Zsuzsanna 20-at, Kapitány István 19-et, Iván Zoltán 9-et, Tamás Ferenc 3-at, Kerekes Gábor pedig nem szerzett egy voksot sem.

A Dunaújváros és Kunszentmiklós között található Szalkszentmárton lakossága megválasztotta az egyedüliként és független jelöltként induló Gulyásné Horváth Tündét polgármesternek – közölte Halászné Borbély Anett, a település jegyzője, egyben a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Elmondta: a választásra jogosult 2348 lakos 19 százaléka, 449 választópolgár élt szavazati jogával és 446-an adták le a szavazatukat Gulyásné Horváth Tündére. Három voks érvénytelen volt.

A jegyző emlékeztetett: a község korábbi polgármestere, Káposztás Tibor 2010 óta egészen haláláig, 2020 februárjáig irányította a települést.

A Kecskemét és Dunaföldvár között található Izsákon Bozóky Imrét, a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum Egyesület jelöltjét, korábbi alpolgármestert választották polgármesterré – tudatta Bak Nándor, a település jegyzője, egyben a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Elmondta: a választásra jogosult 4740 állampolgár mintegy 37 százaléka, vagyis 1739-en vettek részt a szavazáson, öt voks érvénytelen volt. Rézműves Mihály 292, Rácz Sándor pedig 259 szavazatot kapott. Mindketten a képviselő-testület tagjai, és független polgármester-jelöltként indultak – tette hozzá.

A korábbi polgármester 2020. december 31-én hunyt el. Mondok József 1998-tól öt cikluson át, összesen 21 évig vezette Izsákot, majd 2019-ben is indult a tisztségért, de akkor a független Kutas Tibor nyerte meg a választást. A polgármester 2020 nyarán a közösségi oldalán jelentette be, hogy lemond tisztségéről, ezért 2020 szeptemberére új választást írtak ki, amelyet ismét a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum jelöltjeként induló Mondok József nyert meg.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még