logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Németh Szilárd: A jövő évi költségvetés az alacsonyan tartható rezsiköltségekről szól

A kormány célja, hogy Magyarországon továbbra is ellátási gondok nélkül legyen megfizethető az energia ára és a jövő évi költségvetés pont arról szól, hogy a rezsiköltségeket az elmúlt tíz év árszínvonalán tartsák –erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az interjú alább hallgatható vissza.

Interjú

Németh Szilárd azt mondta, az ukrajnai háborúra adott rossz, az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt háborús infláció rengeti meg a világot, az energiaárak az égbe emelkedtek. A magyar kormánynak azonban a haza védelmére és az emberek biztonságára kell koncentrálnia, a kormány nem engedheti meg, a hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – fogalmazott.

A négy stop – a rezsi-, a benzinár-, a kamat- és az élelmiszerárstop – nélkül 6-7 százalékkal lenne magasabb az infláció Magyarországon.

A rezsicsökkentést teljes egészében fent kell tartani – jelentette ki Németh Szilárd, hozzátéve, hogy ez nem lesz egyszerű, mert a háború árnyékában vannak olyan érdekek, amik nem ezt szeretnék elérni. Értehetetlennek nevezte a brüsszeli szankciós politikát és Magyarország a gázra kivetett szankciókat sem tudja támogatni.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága miatt hozták létre a rezsivédelmi alapot, jövőre 670 milliárd forint befizetést várnak azoktól a cégektől, amelyek a háború következtében nem az előre tervezett profitot, hanem extraprofitot zsebelnek be.

A Ryanair légitársaság kapcsán azt mondta, senki nem vonhatja ki magát a magyar szabályozás alól, senki nem gondolhatja azt, hogy a magyar törvényeken kívül vagy felül áll. Jelezte, komoly fogyasztóvédelmi vizsgálat zajlik a céggel szemben és úgy vélte, hogy önmagáért beszél az a lenéző stílus, ahogy a légitársaság vezetése beszélt Magyarországról.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék is többször kritizálta a rezsicsökkentést, Németh Szilárd azt mondta: éppen azok emeltek ellene szót, akik 2002 és 2010 között elszabadították az energiaárakat. Felidézte: akkor, amikor a gáz világpiaci ára csökkent, a Magyarországon külföldi kézben lévő szolgáltatók még jobban “kizsebelték” a háztartásokat, kiszolgáltatták a magyar embereket.

Mint mondta, akkor – nyolc év alatt – tizenötször emelték a gáz és a villamosenergia árát, a gáz ára 206 százalékkal, az áram ára 97 százalékkal emelkedett.

Az ellenzék a kampány alatt, ahol tudta, fúrta-faragta a rezsicsökkentést, Gyurcsány Ferenc hülyeségnek, Márky-Zay Péter ostobaságnak titulálva azt – mondta.

A kormánybiztos szemléltetésképpen elmondta, hogy az intézkedések nélkül a jelenlegi 115 forintos köbméterenkénti gáz piaci ára 565 forintba kerülne, az áram ára kilowattóránként 148 forintba kerülne a mostani 37 forint helyett. Az üzemanyagért a jelenlegi 485 forint helyett a 800 forint/liter piaci árat kellene fizetnie a lakosságnak.

Németh Szilárd beszélt arról is, hogy egyedül Magyarországon fenntartható az árszínvonal és egyedül Magyarországon védi árstop az embereket.

Ajánljuk még