logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kirgizisztánban tárgyalt a parlament alelnöke

Kirgizisztánban tárgyalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, ahol részt vett a TürkPA ülésén, és felavatta Almásy György magyar utazó emléktábláját – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája vasárnap az MTI-vel.

Kifejtették, a kirgizisztáni Csolpon-Atában tartotta soros ülését a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) Parlamenti Közgyűlése (TurkPA), amelynek munkájában részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Magyarország megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában.

Lezsák Sándor kétoldalú megbeszéléseket folytatott kirgiz partnerekkel, így Talant Mamitovval, a kirgiz parlament elnökével és a tagországok parlamenti vezetőivel, valamint a kirgiz kulturális, illetve az oktatási miniszterrel – olvasható a közleményben.

Közölték, a közgyűlés döntött arról, hogy a TÁSZ közelmúltbeli névváltoztatásához igazodva módosítja elnevezését.

A parlament sajtóirodájának beszámolója szerint a magyar politikus kirgizisztáni útja során ellátogatott a Tien San hegység lábánál fekvő Karakol városba, ahol felavatta Almásy György magyar utazó és keletkutató emléktábláját.

Almásy György előbb 1900-ban, majd 1906-ban vezetett expedíciót a térségbe. Második alkalommal a Karakol városban ma is álló Pedagógiai Főiskolán szállt meg, amelynek falán a biskeki magyar nagykövetség állított emléktáblát – fejtették ki.

Ajánljuk még