logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Berobban a kánikula: Összegyűjtöttük, mire kell figyelni és mikor lesz a legnagyobb hőség

Tikkasztó kánikula várható a jövő héten az előrejelzések szerint.

A riportban azt is megnézhetik hogyan alakul majd az időjárás a következő napokban:

 

Országos előrejelzés: vasárnap estig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint sok napsütés várható általában kevés, a keleti, északkeleti megyékben több gomolyfelhővel. A keleti megyékben van nagyobb esélye néhány zápornak, esetleg zivatarnak. Mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatar környékén lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 fok között valószínű. Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Tikkasztó kánikula várható az előrejelzések szerint. Mára már másodfokú figyelmeztetést adtak ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. A hőség azonban napról napra fokozódik.

Hétfőn a nyugati megyék kivételével már az egész országban narancs figyelmeztetés lesz érvényben.

Kedden pedig már az egész Alföldre piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Szerdán még ennél is nagyobb lesz a forróság. Már csak az ország nyugati felén lesz narancs figyelmeztetés. Egyes helyeken a 40 fokot is megközelítheti a csúcshőmérséklet.

A kánikula miatt hétfőtől hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.

  • Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával!
  • Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.
  • Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz.  A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
  • Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!
  • A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még