logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Polgármestert és képviselőket választanak Gyúrón, Perkátán pedig polgármestert

Időközi polgármester- és képviselő-választást tartanak vasárnap a Fejér megyei Gyúrón, miután a testület 2020 októberében feloszlott.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett információk szerint a kicsivel több mint 1050 választópolgár egyetlen polgármesterjelöltre, a Fidesz-KDNP színeiben induló Horváth Gyulára voksolhat. A hat képviselői helyre heten pályáznak, a független Cselikovics Éva mellett Bencze József, Császár Bence, Erdőhegyi Zoltán, Nagy Adrienn, Németh Gyula és Trócsányi Gábor (mindannyian Fidesz-KDNP).

Az időközi választásra azért van szükség, mert a 2019-ben megválasztott képviselő-testület négy független képviselője (Áldott Bálint, Baranyai Tamás, Fülöp Attila és Szabó György) 2020. október 13-án kezdeményezte a testület feloszlását, amit négy igen és egy tartózkodás mellett megszavaztak. Azzal indokolták a lépést, hogy elvesztették bizalmukat a polgármester iránt, miután az önkormányzat épületében lehallgatókészüléket találtak.

A Fejér megyei Perkátán polgármester-választást tartanak vasárnap, miután az előző vezető, Somogyi Balázs (PÖPE-Fidesz-KDNP) lemondott tisztségéről.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint több mint 3200 választópolgár voksolhat. Két független jelöltre szavazhatnak, az ügyvivő polgármesteri posztot betöltő Oláh Istvánra, valamint Szőke Imrére.

Az időközi választásra azért kerül sor, mert 2020 őszén a korábbi településvezető, Somogyi Balázs az akkori alpolgármesterrel Bogó Anikóval, illetve Szilasy László önkormányzati képviselővel (mindhárman PÖPE-Fidesz-KDNP) közösen lemondott. Lépésüket azzal indokolták, hogy a testületi többség „az országos ellenzéki pártok érdekeit szolgálja saját településük, Perkáta érdekeivel szemben”.

Fűzvölgyön, Nemesnépen és Ramocsán is lesz időközi választás

A Zala megyei Fűzvölgyön, Nemesnépen és Ramocsán polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak vasárnap.

Fűzvölgyön a korábbi polgármester halála miatt írták ki az időközi polgármester-választást. A tisztségért négy jelölt – Cseh Miklós, Maurer László, Schmidtné Kovács Margit és Varga Krisztina – indul. Ugyanakkor a képviselők száma a testület működéséhez szükséges létszám alá csökkent, ezért önkormányzati képviselőket is választanak. A három mandátumra hat jelölt pályázik: a független polgármester-, illetve képviselőjelöltekre 108 választó egy szavazókörben adhatja le a voksát – közölte az MTI-vel Dancsné Müller Mónika körjegyző.

Nemesnépen Dénes Zoltán és Nagy István független jelölt indul a polgármesteri posztért. A négy képviselői helyet tíz független jelölt – köztük Nagy István polgármesterjelölt – szeretné betölteni. A mandátumokról 119 választó dönthet egy szavazókörben. A választásra azért van szükség, mert a képviselő-testület feloszlott – mondta el az MTI-nek Stokker Balázs körjegyző.

Ramocsán ugyancsak feloszlott a képviselő-testület. Dósa Judit és Pahocsa Balázs szeretne a község vezetője lenni, míg a két önkormányzati képviselői helyért – Pahocsa Balázzsal együtt – négyen indulnak. Valamennyi jelölt független, a kevesebb mint félszáz lelket számláló falu választási névjegyzékében 23-an szerepelnek.

Ajánljuk még