logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar pilóták ismét jól vizsgáztak – új harcászati eszközök is bemutatkoztak a honvédségben

A "Fire Blade 22" elnevezésű, nagyszabású nemzetközi helikopter harcászati gyakorlat sajtónyilvános napját tartották meg kedden, ahol a magyar honvédség legújabb harcászati fegyverzetei mellett pilótái felkészültségét is szemléltethette – közlte a kormány Facebook-oldalán. A nyílt nap akadálymentes lebonyolításáért több mint 1000 ember dolgozott, a gyakorlat pedig sikeresen ért véget. Daróczi Endre alezredes szerint ki lehet jelenteni, a magyar pilóták európai szintet képviselnek, a legújabb típusú helikopterek beszerzésével pedig technikában is felzárkózott a nemzetközi szinthez a magyar légierő.

Június 07-24 között, a Pápai Bázisrepülőtéren zajlik a “Fire Blade 22” nevű többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat, amelyben Magyarország, Ausztria, Belgium, Szlovákia és Szlovénia hadereje vesz részt, valamint több európai ország is delegál megfigyelőket.

A gyakorlat sajtónyilvános napját kedden rendezték meg az újdörögdi “Romvárosban”, amely egy összetett, harci műveletekben gazdag dinamikus programot foglalt magába.

Daróczi Endre alezredes, a Szolnoki Helikopter Bázis repülőműveleti főnöke az eseményt értékelve elmondta, a nyílt nap lebonyolításáért több mint 1000 ember dolgozott,  a gyakorlat pedig sikeresnek bizonyult. Az alezredes szerint az elmúlt évek munkája beérett, és immár nem túlzás kijelenteni, a magyar pilóták ismét jól vizsgázva felzárkóztak az európai mezőnyhöz.

A nyílt nap másik fontos mozzanata volt a honvédség legújabb harcászati eszközeinek bemutatása. A nemzetközi szimulációban most először vett részt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül beszerzett H145M típusú helikopter, emellett látható volt a 86. Szolnoki Helikopter Bázis állományába tartozó Mi-17-es szállító helikopter, illetve a Mi-24P harci helikopter, utóbbi – a légi megfigyelés mellett – tűztámogatást is nyújtott a művelet során.

Daróczi Endre szerint az új szerzeményekkel a honvédség helikoptertechnikája “top” kategóriába kerülve ugyancsak európai szintet képvisel.

Ajánljuk még