logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Számos kockázatot rejt, ha túl sok energiaitalt iszik a gyerek

| Szerző: hirado.hu
Az energiaitalok fő célja, hogy javítsák a koncentrációt és segítsenek felpörgetni a szervezetet, de a bennük található összetevők káros egészségügyi hatásokat okozhatnak, ami különösen veszélyes a fiatalok és a gyermekek szervezetére.

 

Az energiaitalok sokkal több koffeint tartalmaznak, mint egy csésze kávé, ezért sokkal könnyebb átlépni a koffeinfogyasztás mértékének biztonságos határát. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 milligramm koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 milligramm koffein nem okoz egészségügyi problémát.

„Felpöröghetnek” a kicsik

Az energiaitalokban található koffeinmennyiség is eltérő, a magyar boltok polcain található termékek átlagosan 37,5-157 milligramm koffeint tartalmaznak. Ezeket fogyasztva, a magas koffeintartalom miatt túlzottan „felpöröghetnek a gyerekek”, ami álmatlanságot okoz, továbbá nehezebben tolerálják a környezetüket, mert a fiatal szervezetük érzékenyebb a koffeinre.

Kapcsolódó tartalom

Árthat a szívnek

A napi 400 milligramm koffeinmennyiség a maximum, amit fogyasztani szabad. Ezt meghaladva azonban előfordulhat szívdobogás, megnövekedett vérnyomás, megnövekedett pulzusszám és szívritmuszavar is. Azonban a koffeinérzékenység egyénileg eltérő, ezért előfordulhat, hogy valakinél az általános határértékek alatt is jelentkeznek az egészségügyi problémák.

Kapcsolódó tartalom

Függőséget okozhat

Az energiaitalok fő élénkítő összetevője a koffein, ami függőséget okozhat. Ahogy hozzászokik a szervezet a koffeinhez, egyre többre van szükség ugyanahhoz a hatáshoz. A magas koffeinbevitel ezentúl álmatlanságot, fejfájást és nyugtalanságot is okozhat. Mindez a gyermekek esetében fokozott kockázatot jelent.

Cukorbetegség is kialakulhat

A cukros energiaitalokban decinként átlagosan 11 gramm cukor található, tehát egy 2,5 decis doboz átlagosan 27,5 gramm cukrot tartalmaz, ami körülbelül 7 kockacukor mennyiségével egyenlő.

Ilyen mennyiségű cukor rendszeres fogyasztásától súlytöbblet alakulhat ki. A cukoranyagcsere felborulása pedig diabéteszhez is vezethet.

A fenti kockázatokon túl számos egyéb egészségügyi problémát okozhat az energiaitalok rendszeres vagy túlzott mértékű fogyasztása. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a 18 év alatti korosztály különösen veszélyeztetett.

Alternatívák az energiaital helyett

Az energiaszint megemelésének jobb módja is van, mint az energiaital elfogyasztása, érdemes kipróbálni néhány egészségesebb alternatívát, ami megnöveli a test energiaszintjét és segíti a koncentrációt – tanácsolja az Insider magazin. Ilyenek a fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó csipegetni valók, mint például egy alma vagy egy szelet magas kakaótartalmú étcsokoládé.

Ha általánosságban figyelünk a tápláló étkezésre, eleget alszunk és rendszeresen mozgunk, akkor az energiaszintünk is javulni fog.

A 18 év alatti korosztály sokszor az íze miatt fogyasztja az energiaitalt, üdítőként tekint rá. Próbáljuk más folyadékkal helyettesíteni, például vízzel, vagy ha édeset kívánunk, akkor teával.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még