logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Baráti tűz balról Pesterzsébeten

| Szerző: hirado.hu
Tovább bomolhat az MSZP a fővárosban, miután a baloldali bástyaként elkönyvelt Pesterzsébeten Csaszny Márton MSZP-s képviselő elhagyta a frakciót. Csaszny azt mondta, csak szünetelteti frakciótagságát, de a Magyar Nemzet úgy tudja: már a DK-val szimpatizál. A kerületben más ügyekben sem találja az összhangot az MSZP és a DK.

Otthagyta a pesterzsébeti MSZP-frakciót Csaszny Márton – tudta meg a Magyar Nemzet. A napilap értesülései szerint azért döntött így, mert nem értette meg magát a frakciótársaival. Csaszny Márton továbbra is a párt tagja marad. Az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: csak szünetelteti frakciótagságát.

A lap szerint a pesterzsébeti MSZP bomlásának hátterében a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc állhat. A kilépett MSZP-s képviselő ugyanis a DK elképzeléseivel szimpatizál, Csaszny külső támogatásával a DK többségbe kerülhet a képviselő-testületben.

A konzervatív napilap azt is megtudta, hogy a Gyurcsány-párt a jelenlegi két alpolgármester mellé egy harmadikat is ültetett volna, mindezt a háború okozta válság kellős közepén. Ha ez megtörtént volna, akkor Kovács Eszter MSZP-s és Nemes László DK-s alpolgármester mellett még egy alpolgármesteri helye lett volna a DK-nak.

Kapcsolódó tartalom

A pesterzsébeti balos belharcok olyan kisebb ügyekben is megmutatkoznak, mint a pedagógusoknak járó színes diplomák ügye. A díszoklevelet azok a nyugdíjas pedagógusok igényelhetik, akik ötven, hatvan, hatvanöt, hetven vagy hetvenöt éve szereztek pedagógusi diplomát.

A DK szigorítaná a színes diploma odaítélésének feltételeit. Fekete Katalin DK-s önkormányzati képviselő jelezte: szerintük csak annak kellene megkapnia az oklevelet, aki nemcsak kerületi lakos, de pedagógusi munkáját is minimum húsz évig a kerületben végezte. Hiller István MSZP-s képviselő azonban – aki az ülésen mint „pedagógus” szólalt fel – enyhített volna a feltételeken, ebben a színes diploma megszerzéséhez elég lett volna, ha helyi lakos az illető. Ezt a javaslatot a Fidesz–KDNP és az MSZP megszavazta, a Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik, valamint a DK tartózkodott.

Érdekesség, hogy a javaslatot második körben Hiller felszólalása ellenére már saját pártja, az MSZP sem szavazta meg. A pesterzsébeti MSZP-frakcióra tehát már most nagyobb hatással lehet a DK, mint saját parlamenti képviselője.

Kapcsolódó tartalom

Mint ismert, az április 3-i országgyűlési választásokon a külső pesti kerületekben kifejezetten szoros eredmények születtek. Pesterzsébeten még sosem szavaztak annyian a Fidesz–KDNP jelöltjére, Földesi Gyulára, mint most, aki listán került be az Országgyűlésbe.

Ajánljuk még