logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: A kormány semmilyen módon nem enged az energiaellátás biztonságából

„A kormány nem kíván semmilyen módon engedni az energiaellátás biztonságából” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, minden egyes energiapolitikai célkitűzést annak rendelnek alá, hogy az ország minél függetlenebb lehessen a globális energiapiac bizonytalanságaitól és a szélsőségesen kilengő árváltozásoktól. Hozzátette: az nem lehet, hogy bárki a magyar emberekkel fizettesse meg a szomszédban zajló háború árát – számolt be az M1 Híradója.

Fülsüketítő hangot hallani az ország egyik legnagyobb gázelosztó állomásán, Vecsésen. Ide délről, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül is érkezik a nyersanyag.

Nyugatról, Ausztrián keresztül jön gáz Magyarországra, de ebből az irányból most akadozik a szállítás, technikai problémák miatt. Ennek következtében több uniós ország az elmúlt napokban nem, vagy korlátozott mennyiségben jutott hozzá az orosz gázhoz.

De hamarosan újra 100 százalékban kapjuk meg ezt a nagyon fontos energiahordozót, hiszen

a külgazdasági és külügyminiszter arra kérte orosz kollégáját, hogy a nyugati oldalon kiesett gázmennyiséget a déli vezetéken keresztül pótolják Magyarország számára.

„Az nem lehet, hogy a magyar emberekkel fizettesse meg bárki a szomszédban zajló háború árát!” – mondta az amerikai tulajdonosi hátterű ExxonMobil vállalat, budapesti irodaavató ünnepségén Szijjártó Péter.

A miniszter bejelentette: nem világos, hogy az energiaárak globális emelkedése rövid- vagy középtávon megállítható-e, de az biztos, hogy a kormány nem kíván semmilyen módon engedni Magyarország ellátásának biztonságából.

Ami az energiastratégiai erőfeszítéseinket illeti, itt Magyarországon mi minden egyes energiapolitikai célkitűzésünket annak rendeljük alá, hogy minél függetlenebbek lehessünk a globális energiapiac bizonytalanságaitól, a szélsőségesen kilengő árváltozásoktól. Ezért építünk ugye atomerőművet és ezért kötöttünk hosszútávú szerződéseket gáz vásárlására keleti és nyugati irányba egyaránt” – fogalmazott.

A Gazprommal tavaly ősszel megkötött szerződésnek megfelelően

például délről, évente 3,5 milliárd köbméter, nyugatról pedig egymilliárd köbméter orosz nyersanyagnak kell érkeznie Magyarországra.

„Abszurd a helyzet” – jellemezte a Nyugat-európai energiaellátást a szakértő a Kossuth Rádióban. Ezzel arra utalt, hogy az orosz gázszállítmányok akadozása miatt, Németországban például újra indulhatnak a legkörnyezetszennyezőbb széntüzelésű erőművek. Amiket korábban az ottani kormánypártok, különösen a zöldek, minél hamarabb felszámoltak volna.

„Ezt már a korábbi hónapokban is pedzegették, hogy a 2030-ra tervezett kivezetést majd hátrébb tolják, későbbre halasztják, mert így próbálnak függetlenedni az orosz gáztól. De, valóban most úgy tűnik, hogy minden lehetséges és elérhető szenes kapacitást azt újra fognak indítani” – ismertette Hortay Olivér a Századvég Konjunktúra Zrt. klíma- és energiapolitikai üzletágvezetője.

Ennek két oka is van:

egyrészt az orosz gáz hiányában nem tudják a fűtési időszakra feltölteni a gáztárolókat, másrészt nyáron nagyon megugrik a villamosenergia iránti igény,

főleg a légkondicionáló berendezések miatt, és a megnövekedett áramigényeket nem tudják a gáztüzelésű erőművekben előállítani.

A szénerőművek működésének másik nagy ellenzője Hollandia is bejelentette: az orosz gázszállítások leállítása miatt újra felpörgetik a szénerőművek energiatermelését.

Ausztriában pedig válságtanácskozást tartottak a hétvégén az akadozó orosz földgáz-szállítások miatt. A bécsi kormány is a szénerőművi kapacitás emelése mellett döntött, amihez egy évekkel ezelőtt bezárt szénbánya újranyitását is tervezik.

Ajánljuk még