logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértő: Az ellenzék kereskedik a parlamenti helyekkel

Ötmilliárd forintot spórol az állami költségvetésnek az a javaslat, amit a nagyobbik kományzó párt nyújtott be annak érdekében, hogy kevesebb pénzbe kerüljön az országgyűlési frakciók működése. A megtakarítás a rezsivédelmi alapba kerül. Kocsis Máté javaslatára változhat a politikusi vagyonnyilatkozatok rendszere is – hangzott el az M1 Híradójában.

Készpénzben 15 millió, hitelintézetekben pedig további 60 millió forint megtakarítása van Kálmán Olgának – többek között ez derült ki a DK új országgyűlési képviselőjének június elején megjelent vagyonnyilatkozatából.

De főnöke, Gyurcsány Ferenc sem panaszkodhat. A legfrissebb nyilatkozata szerint bár értékpapír-megtakarításai az elmúlt évekhez képest csökkent, még így is 587 millió forintra rúgnak.

Szakértők már többször jelezték: a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának átláthatóságát.

A képviselők ugyanis bármikor átírhatják vagyonukat rokonaik nevére, ami így ellenőrizhetetlenné válik. A Fidesz most ezen változtatna.

Kocsis Máté a nagyobbik kormányzópárt frakcióvezetője közösségi oldalán jelentette be: bevezetik Magyarországon az Európai Parlament (EP) vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy a Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce miatt az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítjük a magyar jogba.

A most benyújtott előterjesztés az országgyűlési képviselőkre és családtagjaik egy meghatározott körére vonatkozik, de még ebben az évben minden egyéb, ágazati jogszabályban felsorolt személyre – így például polgármesterekre, önkormányzati képviselőkre – megalkotják ugyanezen szabályokat. „Ez így helyes” – zárta bejegyzését Kocsis Máté frakcióvezető.

Egy ugyancsak kedd este benyújtott törvénymódosításban a Fidesz–KDNP-frakciószövetség arányosítaná a parlamenti frakciók költségvetési támogatását is. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis ebben a ciklusban 6 milliárd forinttal kerülne többe a parlament működése, mint az előzőben.

Kocsis Máté korábban egy háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott:

ezzel a javaslattal véget vetnének a baloldal folyamatos trükközésének.

A frakcióvezető ezzel arra utalt, hogy míg a választásokon egy listán indultak a baloldali pártok, addig a vereség után mégis hat parlamenti frakciót alakítottak.

A javaslat most egy új számítást tartalmaz. Ez elvonná a baloldaltól a frakciótrükközéssel szerzett 3 milliárdot, a kormánypártok pedig leadnak 2 milliárd forintot, de egy ellenzéki képviselő még az új rendszerben is többe fog kerülni, mint egy kormánypárti.

A baloldal továbbra is csak taktikázik, rendszerszinten nem gondolkodik az ország jövőjét építő programokban – Palócz André szerint. A Századvég Alapítvány vezető elemzője a Kossuth Rádióban azt mondta, az ellenzék csak sáfárkodik, kereskedik a parlamenti helyekkel, ezt azonban a választók már nem támogatják.

„Nincs gondolkodás a baloldalon a jövőről, hanem mindig a következő napot, a következő taktikai mérkőzést szeretnék valahogy letudni, addig is a legfontosabb, hogy az adott szereplő jusson be, az adott szereplőnek legyen fizetése, pozíciója, de úgy rendszerszinten nem gondolkodnak azon, hogy merre van a tovább” – fogalmazott az elemző.

A törvénymódosítás előterjesztői szerint az így megtakarított pénzzel a rezsivédelmi alaphoz járulnak hozzá.

Ajánljuk még