logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarországon fogták el a „brazil Escobart” – holttá nyilváníttatta magát és tíz álnevet használt

Budapesten fogták el a világ egyik legkeresettebb drogkereskedőjét. A brazil férfi 45 tonna kokaint csempészett 2017 és 2019 között – jelentette be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán Budapesten .A dél-amerikai ország sajtója csak brazil Escobarként hivatkozott a Budapesten elfogott drogbáróra.

Boross Zoltán ezredes elmondta: az 54 éves férfit – akinek a nevét a sajtótájékoztatón nem hozták nyilvánosságra – az Interpol a brazil bíróság által – 30 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények miatt – kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján körözte.

A férfi felkutatását az is nehezítette, hogy pár éve holttá nyilváníttatta magát, több mint tíz álnevet és hamis iratokat használt – ismertette a főosztályvezető.

A magyar hatóságok kedd hajnalban nemzetközi együttműködés keretében kaptak információt arról, hogy a veszélyes fegyveres bűnöző Magyarországon tartózkodik. Az NNI munkatársai hat óra alatt felkutatták, azonosították és egy budapesti vendéglátóhely teraszán – a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének közreműködésével – elfogták a férfit.

Kihallgatásán a férfi tagadta, hogy ő lenne az Interpol által körözött személy, de az ujjlenyomata egyezést mutatott – ismertette az ezredes.

A férfi szállodai szobáját is átkutatták a magyar hatóságok és közokirat-hamisítás miatt eljárást indítottak ellene. Kiadatásáról a magyar bíróság dönt majd – tette hozzá Boross Zoltán.

A brazil sajtó helyi idő szerint kedd este számolt be az esetről. Azt írják, hogy a volt rendőr 2020 óta bujkált Európában különböző álnevek alatt. 2020-ban Spanyolországban letartóztatták, de miután letette az óvadékot, szabadulhatott. Hogy ne kelljen megjelennie a bíróság előtt, hamis halott bizonyítványt küldött a hatóságoknak, majd felszívódott.

Az általa vezetett bűnszervezet a magyar hatóságok közleménye szerint több mint 45 tonna kokaint csempészett Európába 2017 és 2019 között.

 

 

 

Ajánljuk még