logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Országgyűlés elutasította a globális minimumadót, amely veszélyeztetné a munkahelyeket

Nagy többséggel, határozatban utasította el az Országgyűlés a globális minimumadó bevezetését. Magyarország tehát nem támogatja, hogy újabb adót vessenek ki a vállalatokra. A baloldal ezzel nem értett egyet, a kormány szerint azonban éppenhogy adócsökkentésekre van szükség a gazdaság serkentéséhez – számolt be az M1 Híradója.

Kétszeresére emelkednének a cégek adóterhei és versenyhátrányba kerülne Magyarország” – mondta a gazdasági bizottság fideszes elnöke a szavazást megelőző vitában. A képviselők kivételes eljárásban tárgyaltak a globális minimumadóról. Bánki Erik hangsúlyozta: a kormánypártok elutasítják a különadót.

Ezzel szemben a baloldali pártok politikusai a globális minimumadó mellett szólaltak fel. A DK és az MSZP szerint ebben a kérdésben is a brüsszeli elveket kell képviselni. Az MSZP-s Vajda Zoltán azt mondta: a kormány zsarolni próbálja az Európai Uniót. A Momentum és a Jobbik is azon az állásponton van, hogy meg kell adóztatni a nagyvállalatokat.

A Fidesz úgy reagált:

a baloldal kockára tenné a munkahelyeket. Pedig a jelenlegi helyzetben gazdasági növekedésre, adócsökkentésre, beruházásösztönzésre van szükség.

„Ha egy javaslatban benne szerepel a globális szó és egy javaslat adóemelést tartalmaz, azt a baloldal kérdés nélkül támogatja. Nagyon sajnálatos, hogy ez így van, megtapasztalhattuk már, hogy ez a fajta megközelítés csődhöz visz, mert a kormányzásuk alatt éppen ezeket az érveket érvényesítették” – szögezte le Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgató.

A magyar társasági adókulcs a legalacsonyabb az unióban, 9 százalék, a minimumadó viszont 15 százalék lenne. A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint ha ezt bevezetnék, az jelentősen visszavetné Magyarország fejlődését.

Kapcsolódó tartalom

„A legnagyobb gazdaságok javaslatának célja tehát pontosan az, hogy megszűnjön a magasabb adókkal rendelkező országok számára nyilvánvalóan kedvezőtlen adóverseny. Az elképzelés igazságtalan és megpróbálja visszavetni az olyan országokat, mint Magyarország” – hangsúlyozta Tállai András a Pénzügyminisztérium államtitkár.

Az Országgyűlés végül elsöprő többséggel elutasította a globális minimumadó bevezetését, erről egy határozatot fogadtak el a képviselők. Szijártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az ATV-ben azt mondta:

a különadó munkahelyek tízezreit veszélyeztetné. Ezért semmilyen körülmények között nem lehet támogatni.

„Az számunkra jelenleg elfogadhatatlan, hogy a termelővállalatok egy ilyen plusz adóteherrel szembesüljenek a mostani európai gazdasági helyzetben. Ez nem jelentene mást, minthogy munkahelyek ezrei, tízezrei kerülnének veszélybe Magyarországon” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette: a globális minimumadóval kapcsolatban az unió országai között sincs egyetértés. Magyarország adóemelés helyett az adócsökkentés politikáját támogatja.

Ajánljuk még