logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: A globális minimumadó munkahelyeket sodorna veszélybe

A globális minimumadó adóemeléssel és munkahelyek elvesztésével járt volna – erről a magyar külügyminiszter beszélt a Kossuth Rádióban. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a fegyelmezett költségvetési politika miatt Közép-Európában az egyik legalacsonyabb a társasági adó, ami beruházásokat és gyárépítéseket hoz ebbe a régióba. A globális minimumadó viszont megemelte volna a társaságok terheit, ami áremelkedést és újabb inflációt hozott volna. Magyarország ezért utasította el ezt a tervet – hangzott el az M1 híradójában.

Az adónak a célja az lett volna, hogy a nagy nemzetközi cégeknek kevésbé érje más országban elszámolni a profitjukat, mint amelyik országban azt megtermelik.

A magyar kormány többször is világossá tette, hogy nem tudja támogatni az adó bevezetését, mert az a jelenlegi gazdasági helyzetben nem segítené az országot. Ma Magyarországon a társasági adókulcs 9 százalék. A minimumadóval viszont ez 15 százalékra emelkedett volna.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a minuimumadó azért is veszélyes, mert megnövelné a vállalatok adóterheit, ami újabb áremelkedéseket okozna, vagyis tovább emelné az inflációt.

Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban elmondta: „Magyarországon is 9 százalékos a társasági adó, ez Európában a legalacsonyabb, hogy

ha a globális minimumadót kivetnék, akkor itt az Magyarországon nagyon komoly adóemeléssel és végső soron munkahelyek tízezreinek a veszélybe kerülésével járna.

Ezért sem szabad ezt engedni.”

Szijjártó Péter hozzátette, hogy egy ilyen döntés az európai vállalatoknak versenyhátrányt jelentene. A terv ugyanis az volt, hogy Európába már jövőre vezesse be a minimumadót, miközben a világ többi részén nincsenek ilyen tervek.

A világ más pontjain csúszik a globális minimumadó bevezetése. Magyarország és más államok ezért is ellenzik – erről a Századvég szakértője beszélt az M1-en. Regős Gábor szerint ennek az adónak pont az lenne a lényege, hogy az adóelkerülés – ami miatt kitalálták – a világon mindenhol, egyszerre szűnjön meg.

Ajánljuk még