logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kormány bocsánatkérésre szólította fel a Ryanairt és azt ígéri: kivizsgálja a cég visszaélését

| Szerző: hirado.hu
Egyre keményebb stílusban üzenget a Ryanair légitársaság a magyar kormánynak. Miután kiderült, hogy a légitársaságoknak extraprofitadót kell fizetniük Magyarországon, a cég vezére szinte azonnal bejelentette, hogy az utasokra terheli az adót. A kormány bocsánatkérésre szólította fel a Ryanairt és azt ígéri: kivizsgálja a cég visszaélését – közölte az M1 Híradó.

„Európa legprofitéhesebb légitársasága” – iparági berkekben sokan így nevezik a Ryanairt. Ez volt az első olyan cég, amely bejelentette, hogy az utasokra terheli a kormány által kivetett extraprofitadót. Az ír fapados légitársaság vezetője keresetlen kifejezésekkel minősítette Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, aki többször is visszautasította a minősíthetetlen jelzőket, és leutóbbi közleményében pedig bocsánatkérésre szólította fel a céget.

Nagy Márton közölte: „bocsánatkérés illeti a magyar családokat, akikre olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amelyet Európa más országaiban gond nélkül megfizet.” A miniszter hozzátette, hogy ez tiszteletlenség a magyar emberekkel szemben!

Kapcsolódó tartalom

Az üggyel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott:

minden esetben, amikor felmerül a kivetett adó áthárítása, fogyasztóvédelmi eljárás indul. Így a Ryanairrel szemben is.

A légitársaság ráadásul visszamenőleg terhelte meg utasait 3900 forinttal.

„Felettébb szokatlan, hogy valaki az árakon változtasson, ami még ennél is szokatlanabb, az a kocsmai stílus, amit a Ryanair vezetése önmagának megenged. Aki így kommunikál, az vélhetően az utasokkal is így kommunikál, úgyhogy azt javasoljuk, hogy ahol van versenytárs ott mindenféleképpen azzal érdemes utazni” – Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kapcsolódó tartalom

A kormány nemcsak a Ryainart vizsgálja, hanem minden más extraprofiradóval érintett céget, amely azon ügyeskedik, hogy továbbhárítja az új terhet.

 „A kormány figyelemmel fogja kísérni, hogy, hogyan reagálnak az egyes ágazatok ebben a helyzetben és nem az lesz-e a dolognak a vége, hogy mégis valamilyen módon megpróbálják az emberekre ráterhelni” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

„Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni” – erről május utolsó hetében beszélt Orbán Viktor. A miniszterelnök ekkor jelentette be, hogy rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoznak létre, amelyeket a bankok és a multicégek extraprofitjának megadóztatásával töltenek majd fel.

Kapcsolódó tartalom

Ennek megfelelően már idén nyolc területen vezetik be az új extraprofitadót, amely a légitársaságok mellett a bankokat, a biztosítókat, az energetikai vállalatokat, a kiskereskedelmi hálózatokat, a telekommunikációs cégeket és a gyógyszerforgalmazókat érintik.

Az egyik legnagyobb extraprofitadót az elmúlt időszakban többletnyereséget elkönyvelő bankoknak kell megfizetniük.

Ez a számokra lefordítva azt jelenti, hogy az új adó 250 milliárd forintot tesz ki, míg a tranzakciós illeték kiterjesztése például az értékpapírügyletekre 50 milliárdot.

Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint ennek befizetése nem okozhat gondot a bankoknak, hiszen tavaly rekordösszegű, 820 milliárd forintos nyereséget könyvelhettek el.

„A magyar bankrendszer nyereségessége, illetve pénzügyi alapjai olyan erősek, hogy ez az összeg semmilyen módon nem veszélyezteti se az ő pénzüket, se annak kifizetését, biztonságát”  – nyilatkoza Tóth Levente, a Bank360.hu vezető elemzője.

Az extraprofit-különadót 2022-ben és 2023-ban kell majd megfizetniük az érintett ágazatoknak. Az új adó nem érinti a magyarországi termelővállalatokat.

Ajánljuk még