logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kitart az árstopok mellett a kormány

A kormány hisz az árstopban és amíg lehet fenn is tartja, mert nem lehet a háború miatti áremelkedéseket a családokra önteni – indokolják kormánypárti politikusok, hogy miért hosszabbították meg a rendkívüli árkorlátozó intézkedéseket. Csütörtökön derült ki, hogy az élelmiszer- és benzinárstop októberig marad, a kamatstop és a hitelmoratórium pedig az év végéig folytatódik. Hogy utána mi lesz, azt nem tudja senki. Minden attól függ, hogy meddig tart a háború – hangzott el az M1 Híradójában.

Nem lesz vasárnapi autótilalom, mosás helyett ruhaszellőztetés és legfeljebb tizenkilenc fokra fűtött lakás” – mondta a gazdaságfejlesztési tárca vezetője a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban. Nagy Márton hangsúlyozta: a kabinet hisz az árstopokban és azok fenntarthatóságában.

„És addig amíg lehet, fönn is fogjuk tartani őket. Háborús infláció van, ezzel szembe kell nézni. Ugyanakkor nem szabad minden esetben ezeket az áremelkedéseket vagy ársokkokat a családokra önteni, hanem pont ezekben az alapvető termékkörökben mint az üzemanyag, energia, tehát gáz és villany, élelmiszer és a hitelek esetén védelmet kell adni. Meg kell védeni őket ezektől az ársokkoktól” – fogalmazott a tárcavezető.

A kormány csütörtöki, árstopokat érintő döntései az infláció elleni küzdelem jegyében születtek” – jelentette ki a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, minél közelebb van valaki a háborús övezethez, annál nagyobb az infláció.

Kapcsolódó tartalom

„Magyarországon a kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció elleni küzdelemben. A rezsicsökkentés megvédésével és az árstopokkal elértük azt, hogy öt-hat százalékkal alacsonyabb, a növekvő energiaárak miatt már inkább hat százalékkal alacsonyabb az infláció, mint amennyi egyébként lenne ezek nélkül az intézkedések nélkül Magyarországon” – szögezte le a miniszter.

Orbán Viktor csütörtökön közösségi oldalán jelentette be, hogy meghosszabbítják az árstopokat. Így október 1-ig továbbra is marad a 480 forintos benzin- és a gázolajár a magyar rendszámos autók számára.

Az árszabályozás meghosszabbítása azt jelenti, hogy továbbra is az eddig megszokott fix áron vásárolhatunk hét alapvető élelmiszert. A kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforg-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej ára marad ugyanannyi október 1-ig.

De december 31-ig a hitelmoratórium és a kamatstop is életben marad, amelyről még tavaly év végén döntött a kormány. Ezzel a könnyítéssel eddig nagyjából 1,2 millió lakossági ügyfél élt mintegy 1,8 millió hitelszerződés esetében.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még