logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Figyelmeztet a gyermekorvos: Függőséget okozhat az energiaital

| Szerző: hirado.hu
Az energiaitalok fiatalokra és gyermekekre gyakorolt káros hatásáról Bense Tamás gyermekorvos beszélt a hirado.hu-nak.

Kapcsolódó tartalom

„A gyermekorvosok véleménye az, hogy az energiaital fogyasztását a 18 év alatti korosztálynak meg kellene tiltani, mert egyre inkább divatossá válik az energiaital-fogyasztás, már az általános iskolások körében is, a 14–18 éves korosztálynál pedig szinte járványszerűen terjed” – hangsúlyozta Bense Tamás gyermekorvos.

Hozzátette, hogy először csak egyet-egyet isznak, de a gyermek utána megérzi, hogy az ital felpörgeti a szervezetét, olyan, mintha megtáltosodna, ettől kezdve pedig már csak energiaitallal tudja elindítani a reggeleket.

Az energiaital-fogyasztásnak azonban komoly mellékhatásai lehetnek, különösen a fiatal szervezetekre nézve.

„A magas koffeintartalom miatt egyrészt kialakulhat függőség, nagyon felpörögnek a gyerekek, álmatlanok lehetnek, előfordulhat fejfájás, ideges, ingerlékeny lesz a gyerek, nehezebben tolerálja a környezetét”

– magyarázta Bense Tamás. Kiemelte, hogy a pulzusszám és a vérnyomás is megemelkedhet, és előfordulhat palpitáció, vagyis szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom vagy szívritmuszavar is.

A gyermekorvos hozzátette, hogy a magas cukortartalom miatt pedig súlyfelesleg alakulhat ki, a cukoranyagcsere felborulása miatt pedig viszonylag korán kialakulhat diabétesz. A nagy mennyiségű cukor a fogak romlásához is vezethet.

„A gond az az energiaitalokkal, hogy többszörös koffeinmennyiséget tartalmaznak, mint amit egy kávé fogyasztásakor beviszünk a szervezetünkbe” – mondta Bense Tamás.

Ha a gyermek mindenképpen növelni akarja a teljesítményét, akkor a szülő maximum egy teát adjon neki. „A tea hatása nem olyan nagy lökés, növeli a szellemi teljesítőképességet, egy egyenletes hatással, nem olyan, mint a kávé- vagy energiaital-fogyasztásnál jelentkező hirtelen kiugró hatás” – magyarázta Bense Tamás.

A gyermekorvos a felnőtteknek sem tanácsolja a túlzott energiaital-fogyasztást. Kiemelte, hogy az esti órákban már sem kávét sem energiaitalt ne fogyasszon a felnőtt sem, mert megzavarja az éjszakai alvást.

Mit tehet az a szülő, akinek már energiaital-függőségtől szenved a gyermeke?

Bense Tamás elmondta, hogy első körben érdemes felkeresni a háziorvost és az ő segítségét kérni. „Meg kell próbálni először észérvekkel befolyásolni a gyereket” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ha ez nem működik, és már komolyan függővé vált, akkor pszichológus, sőt akár gyermekpszichiáter segítségét is igénybe kell venni.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még