logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A legjobb pizza otthon készül: ezeket a feltéteket válaszd, ha biztos sikert szeretnél

| Szerző: hirado.hu
A pizza egy megunhatatlan étel. Köszönheti ezt leginkább annak, hogy sokféleképpen készíthetjük el. Valaki a visszafogott változatokat szereti, minél kevesebb feltéttel, mások az olaszos ízek helyett inkább a magyaros változatot kedvelik, van, aki rengeteg hússal, vannak, akik húsmentesen eszik. Szerencsére a pizza nemcsak finom, elkészíteni is könnyű, így bátran ajánljuk, hogy te is tegyél rá egy kísérletet. Mivel tésztareceptek közül rengeteget találni a neten, inkább a feltétekről gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet. Mit és hogyan tegyél a pizzádra? Cikkünkből kiderül a tökéletes feltét titka.

 

Kezdjük az alapokkal, vagyis a paradicsomszósszal. Noha tudjuk, egyre több olyan pizza van, aminek nem paradicsomszósz az alapja, hanem például fokhagymás tejföl vagy BBQ-szósz, bármelyikről is legyen szó, fontos, hogy ne kenjük fel túl vastagon a tésztára, különben eláztatnánk azt. Ha paradicsomos alapot készítünk, érdemes visszafogottan fűszerezni, hogy a paradicsom természetes íze domináljon (ezért is kifizetődő jó minőségű paradicsomot használni). Cukrozni felesleges, ahogy a fokhagymát is kihagyhatjuk a képletből, utóbbit az olaszok inkább tésztaételeikhez használják. A paradicsomszószt elég megszórni egy kevés sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval.

Sajt

A sajt az egyik leggyakoribb pizzafeltét, mégis sokan rosszul bánnak vele. A sajtot közvetlenül a paradicsomos alapra kell szórni, ha ugyanis a többi feltétre helyezzük, a feltétek (például a kukorica vagy a gomba) nem megpirulnak, hanem inkább megfőnek, és az is előfordulhat, hogy félig nyersen maradnak a sajt alatt. Ha autentikus olasz pizzára vágyunk, a trappista sajtot mellőzük, helyette inkább (bivaly)mozzarellát válasszunk. A márványsajt vagy gorgonzola már jóval karakteresebb ízű sajt. Ha pedig parmezánnal vagy Grana Padanóval szórnánk meg az ételt, csakis sütés után tegyük, úgy lesz az igazi az összhatás.

Hús a lelke mindennek

Nem kételkedünk abban, hogy a vegetáriánus pizzák is lehetnek finomak, ha viszont rajtunk múlik, a hús elengedhetetlen feltétje a pizzának. Itt két nagy csoportba tudjuk osztani a húsféléket. Az egyikbe azok tartoznak, amelyeket csak a sütés végén érdemes rátenni a pizzára, különben ráégnének, ilyen feltét például a sonka is. A bacont és a szalámit viszont a sütés előtt ajánlott a pizzára tenni. Mikor kivesszük a sütőből, a bacon kellemesen ropogós, a szalámi pedig puha és még ízletesebb lesz, tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

A baconszakértő hozzátette, magas hústartalmú, mesterséges adalékanyagoktól mentes szendvicsfeltétjeik tökéletesek pizzákon is. Ízük harmóniát alkot a pizzához leggyakrabban használt fűszerekkel, a bazsalikommal és az oregánóval. Ha nincs egy egész pizzára elegendő húsunk otthon, nyugodtan kísérletezzünk, elegyítsük őket. Osszuk a pizzát két vagy három részre: az egyikre helyezzük egy szelet vékonyra szelt bécsi felvágottat, a másikra szaftosabb karaj szeletet, a harmadik cikkelyt pedig egy harmadik féle hússal, például baconnel fedjük be. Elvégre húsból sosem elég, nem igaz?

Ajánljuk még