logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A halála előtt több mint 24 órát töltött a magára hagyott újszülött az erdőben

A gyanú szerint egy horvát nő hagyott magára egy újszülöttet Harkány közelében a szőlőhegyen. A csecsemő még életben volt, amikor rátaláltak tegnap délután, de később a kórházban meghalt. A 31 éves nő vélhetően azért jött át a határon, mert abban reménykedett, hogy ha itt szüli meg a gyereket, akkor nehezebben találják meg. Csakhogy Horvátországban néhány órával később rosszul lett, bement az eszéki kórházba, és minden kiderült. Emberölés miatt nyomoz ellene a rendőrség.

Csütörtök délután a Baranya megyében található Márfa szőlőhegyen egy bokorban találtak rá egy csecsemőre. Egy olyan területen, ahol szinte senki nem jár. Korábban a horvát hatóságok értesítették a magyar rendőrséget, hogy az eszéki kórházban elláttak egy nőt, aki a határ magyar oldalán életet adott egy kisbabának, ám az erdőben hagyta őt. Az újszülött keresésére kutatócsoport indult, amihez egy orvosi végzettséggel rendelkező rendőr is csatlakozott, aki azonnal ellátta a gyermeket – számolt be az M1 Híradója.

Az újszülöttet ezután mentőhelikopterrel szállították kórházba. Az életét azonban már nem tudták megmenteni. Azt, hogy miért hagyta magára gyermekét a nő, egyelőre nem lehet tudni.

„Minden kollégám szemébe könnycseppet hozott és elmondhatatlan volt az öröm, hogy tudtunk tenni valamit ezért a picurkáért. Amikor elvitte a mentő, természetesen tudtuk mindannyian, hogy nem sok esélye van, hiszen több mint 24 órát töltött meztelenül, erdős körülmények között egyedül, de reménykedtünk benne” – mondta Angyal Miklós, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr ezredese. Fedetlen testtel akár 3-4 fokot is eshet a testhőmérsékletük fél órán belül az újszülötteknek.

A nő ellen tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az inkubátor segít

Magyarországon ma már csaknem 40 olyan kórház van, ahol a bejáratnál újszülöttet befogadó inkubátor van. Ide a személyazonosságuk felfedése nélkül is betehetik a gyermeküket azok, akik nem szeretnék vagy nem tudják őt felnevelni.

Szász Mária, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika klinikai főorvosa az M1 riportjában elmondta, hogy ha baba bekerül az inkubátorba, akkor a rendszer érzékeli a súlyát és öt perc múlva jelzést ad le a sürgősségi osztályon, ami alatt az édesanya vagy bárki, aki a gyermeket hozta, el tud menni, így lesz az eljárás teljesen anonim, titkos.

Az elmúlt években Magyarországon több mint száz csecsemőt helyeztek el ilyen babamentő inkubátorban.

Címlapfotó: Police.hu

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánljuk még