logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – „Potocskáné és köre már a Jobbik májusi tisztújítása előtt elkezdte szervezni a puccsot”

| Szerző: hirado.hu
A megélhetési politizálásról és a Jobbik jövőjének lehetséges irányairól is beszélgettek az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor második felében, melynek vendégei ezúttal Varga-Damm Andrea, a Jobbik volt országgyűlési képviselője és Volner János, a Jobbik volt frakcióvezetője voltak.

Lánczi Tamás felelevenítette a Jobbik csúfos előválasztási, majd választási eredményt. A párt egyetlen egyéni parlamenti mandátumot sem szerzett, a frakció a harmadára zsugorodott, majd Jakab Péter – mielőtt bárki eszmélt volna – egy tisztújítást tartott, és megválasztatta magát elnöknek. Jakab elnökké történt újraválasztása és a pártban zajló puccs között 3 hét telt el.

Volner János, a Jobbik volt frakcióvezetője szerint azt érdemes megjegyezni, hogy a baloldali előválasztási folyamatban jobbikos szavazók már nem igazán szerepeltek, hiszen a tábor eltűnt. „A Jobbik gyakorlatilag üres kézzel érkezett ebbe az összefogásba” – fogalmazott, majd rámutatott, hogy a választási eredmény egyértelműen jelzi, hogy a baloldali összefogást a magyar embereknek csak egyharmada tartja elfogadhatónak.

A Jobbikból ezután az a krumplilóbáló és parizerevő akcióiról hírhedt Jakab maradt az egyetlen, aki elnök lehetett. Mindemellett a párt intellektuálisan is kiüresedett, ennek a kezdete pedig 2014 körülre tehető.

„A néppártosodással indult el ez a folyamat, amikor folyamatosan a nemzeti érzelmű embereket lecserélték az újonnan jött szolgálatkész emberekre. Mondok egy példát: az a Potocskáné (jött, a szerk.), aki megpuccsolta most Jakab Pétert” – mondta Volner János. Potocskáné Kőrösi Anitáról egyébként azt sem tudták kicsoda, amikor Vona Gábor a párt életébe hozta.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik volt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Potocskáné és köre már a Jobbik májusi tisztújítása előtt elkezdte szervezni a puccsot. Hagyták Jakabnak, hogy megválasztassál, mert mást nem tehettek. Potocskáné elhitette Jakab Péterrel, hogy ő inkább alkalmas a pártelnök jobbkezének, mint Gyöngyösi Márton, majd ezt a bizalmat felhasználva két héttel később egy elnökségi ülésen elkezdte a puccsot. A Jobbikban a teljes politikusi gárda hibás ebben, és nem is lesz változás, hiszen nem engednek maguk közé intellektust,

csupán az érdekli őket, hogy pár évig még jól éljenek a párt állami támogatásaiból.

Volner János szerint Jakab Péter már nem országos politikát csinál, hanem kamarillapolitikát, tehát a párt belső erőforrásait a saját hatalmának a megerősítésére fordítja, és gyakorlatilag ennek a lázában ég az egész Jobbik, már ami megmaradt belőle egyébként. Ez a csapat már 2018-ban is „erkölcsileg, intellektuálisan, politikai tartalmát tekintve egyaránt alkalmatlan volt arra, hogy nemzeti politikát lehessen velük folytatni”.

Felidézte, hogy a Jobbik egyik legerősebb emberének számító

Szabó Gábor, a Jobbik akkori pártigazgatója már 2018. szeptemberében úgy fogalmazott, hogy legbelül mindig is egy baloldali forradalmárnak érezte magát, és őszintén beszéltek akkor arról, hogy Gyurcsány Ferencékkel meg a szocialistákkal össze kell fogni.

Volner ezután hagyta el viharos körülmények között a pártot, és ezeknek a folyamatoknak Jakab Péter „csak a végterméke”.

Varga-Damm Andrea úgy vélekedett, hogy az egész ellenzék nem csinál politikát „az egész ellenzék egy ilyen felháborodó csapat”. Minden nap felháborodnak négyszer-ötször valamin, de soha nem csinálnak a társadalmi igénynek megfelelő politikai programot, amit megértenek az emberek, amivel azonosulni tudnak, és ami számukra alternatívát tudna mutatni a jelenlegi kormánypártok adott politikai irányvonalával szemben. Ez a szakmaiság, elkötelezettség és az intellektus hiányzik szerinte a politikai palettáról.

Lánczi Tamás felidézte, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint most 25 százalékon áll az összefogás a pártot választók körében, ami történelmi mélypontnak tekinthető.

Volner János szerint ez az egész baloldali összefogás értékelhetetlen. Kiemelte, hogy saját közéleti pályafutás során mindig igyekezett a baloldalt gyengíteni, és reméli, hogy a lejtőn már csak lefelé mennek.

Varga-Damm Andrea úgy véli az ellenzék most csak megélhetési politikusok csoportja,

holott az lenne a helyes, ha helyet kapna a közpolitikai palettán a szociáldemokrata, a keresztényszociális jelleg, a konzervatív, a nemzeti érzelmű és a liberális is, mert akkor képeznék le az egész társadalmat.

Ajánljuk még