logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az energiaitalokkal kapcsolatban figyelmeztet a gyerekorvos

„Az energiaital túlzott fogyasztása a tinédzsereknél vérnyomásproblémákhoz és akár szívritmuszavarhoz is vezethet” – mondta az M1-nek nyilatkozó gyerekorvos.

 

Egyelőre nem tudni, mi okozta egy 13 éves fiú halálát három napja az egyik hatvani iskolában. Édesanyja azt nyilatkozta a Borsnak, hogy régebb óta jártak orvoshoz, mert baj volt a szívével. Elterjedt a sajtóban az is, hogy energiaitalt ivott a tragédia reggelén a fiú, de az anyja szerint ez nem igaz. Régóta téma Európa szerte, hogy korlátozni kellene a fiatalok energiaital-fogyasztását – hangzott el az M1 műsorában.

Azt, hogy pontosan mi történt, egyelőre még vizsgálják. De több hírportál arról írt, hogy a hetedik osztályos diák halálához köze lehetett annak, hogy többször is fogyasztott energiaitalt. Édesanyja a Borsnak azt mondta, hogy fia túlsúlyos volt, régebb óta jártak orvoshoz, mert a szívével is gond volt. Aznap szerinte nem ivott energiaitalt, de azt elismerte, hogy nagy ritkán szokott.

„Az energiaital túlzott fogyasztása a tinédzsereknél vérnyomásproblémákhoz és akár szívritmuszavarhoz is vezethet”

– mondta az M1-nek nyilatkozó gyerekorvos. Rovács Melinda figyelmeztetett: alkohollal együtt életveszélyes állapotot, azonnali szívmegállás idézhet elő.

„Fokozottan érzékenyek az energiaitalra és a koffeinre, ezért fokozottan jelentkezhetnek a tünetek. Ha valaki emellé még alkoholt is fogyaszt, akkor az alkohol és a koffein együtt vagy az energia együtt fokozza egymás hatását. Emiatt szintén a keringési problémák esélye nagyobb, ilyenkor előfordulhat az, hogy akár egy egészségesnek tűnő fiatal is keringési elégtelenségbe, súlyos szívritmuszavarba zuhan bele, aminek vége újraélesztés vagy ne adj isten halál” – szögezte le Rovács Melinda.

Bárki, akár egy gyermek is könnyen hozzájuthat ezekhez a termékekhez, a 18 év alattiak is mindenféle korlátozás nélkül megvehetik a boltban.

De nemcsak Magyarországon van ez így, hanem világszerte. Nagy-Britanniában, Olaszországban vagy például Belgiumban sincs erre vonatkozóan semmilyen szabály, csak javaslat. Van néhány olyan ország, amely viszont már komolyabb lépéseket tett. Litvániában betiltották az energiaital árusítását a 18 éven aluliaknak, Svédországban pedig csak gyógyszertárban lehet megvásárolni.

Magyarországon minden ötödik 10–14 éves fiatal fogyaszt rendszeresen, napi szinten energiaitalt. Ez derül ki az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi felmérésből.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ már több mint 10 évvel ezelőtt figyelmeztetett az energiaitalok veszélyeire. És azóta több ajánlást is kiadtak. Továbbá azt is szorgalmazzák, hogy Magyarországon se lehessen energiaitalt reklámozni és árusítani a 18 éven aluliaknak.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még