logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Miskolci polgármester: Harmonikus kapcsolatra kell törekedni a kormánnyal

Felül kellene emelkedni a pártpolitikán és az emberek érdekét kellene szolgálni – erről beszélt a közmédiának a baloldal támogatásával Miskolc polgármesterévé választott Veres Pál. Győzelme óta azonban már kihátráltak mögüle korábbi támogatói. A miskolci polgármester szerint együtt kell működni a kormánnyal, a választók világos döntést hoztak. A közelmúltban több baloldali politikus is úgy nyilatkozott: jobb az országnak, hogy nem a baloldal nyerte a választást. – hangzott el az M1 Híradójában.

A várospolitikának és nem a pártpolitikának kellene meghatároznia egy megyei jogú város működését – mondta Veres Pál az M1-en. Miskolc független városvezetője 2019-ben az ellenzék támogatásával nyerte meg a polgármester választást, ám a megméretés után a baloldal több tagja is kihátrált mögüle.

A Fidesz helyi szervezete a konfliktusról nemrég úgy fogalmazott, hogy „a várost egy nyolcmilliárdos giga hitelcsapdába akarták belerángatni (…), ami egyet jelentett volna azzal, hogy Miskolc csődbe jut. Ezt a tervet frakciónk az első pillanattól ellenezte, a DK (…) pedig utólag kihátrált”. Azt is írták: a Gyurcsány-párt máris megpuccsolta Veres Pál polgármestert.

Az LMP egykori alapítója szerint amennyiben a baloldal nyert volna a választásokon, kaotikus évek vártak volna Magyarországra, de a veszély nem múlt el, válságos időszak következhet. Schiffer András az ellenzéki pártok választási veresége után beszélt arról a közmédiának, hogy ezekben a pártokban helyet foglaló politikusok a megélhetésükért küzdenek.

Hasonló megállapítást tett Karácsony Gergely a Válasz Online-nak adott interjúban is még május közepén. A főpolgármester a lapnak beismerte:

Nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra”.

A Párbeszéd társelnöke, aki indult a miniszterelnök-jelölti posztért a baloldal előválasztási kampányában, azt mondta, hogy az ellenzék kormányzóképessége nagyon messze van attól, hogy Magyarországon választást nyerjen.

Bár szíven ütötte a baloldalt, azon belül is az LMP-t Karácsony Gergely tavaly októberi visszalépése a jelöltségtől, nemrég Kanász-Nagy Máté, a párt társelnöke a főpolgármester visszalépését kapitális hibának nevezte, a baloldalt bíráló szavain azonban már igyekezett átlépni.

A Jobbikból kivált és a parlamentbe most először bejutott Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szintén a baloldal alkalmatlanságáról beszélt, amikor azt mondta:

a konstruktív ellenzékiség ma fontosabb lenne, mint a külföldi érdekek kiszolgálása, de Novák Előd szerint erre alkalmatlan a balliberális összefogás.

A kialakult politikai erőtérben tiszteletben kell tartani a választók akaratát – véli Veres Pál. A miskolci polgármester úgy fogalmazott, hogy a kormánypártok kétharmados többsége most arra sarkallja, hogy jó viszonyt ápoljon helyi szinten is a Fidesz–KDNP erős embereivel.

Én abban vagyok érdekelt, hogy a kapcsolatom a kormánnyal és az irányító hatóságokkal minél harmonikusabb legyen annak érdekében, hogy város fejlődni tudjon, úgy hogy jelen pillanatban ugyanaz a felállás, két kormánypárti egyéni képviselő és egy kormány kétharmad, ami mellett működni kell” – fogalmazott a miskolci polgármester.

Szakértők szerint a baloldal folyamatos kényszerpályán mozog a kormány intézkedéseivel szemben, ezért vagy védekezésbe szorul vagy értelmetlen javaslatokkal áll elő. A választók pedig április 3-án arról döntöttek, hogy ebből nem kérnek.

Ajánljuk még