logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezek a jövő évi költségvetés alappillérei, illetve a rezsi- és a honvédelmi alap legfontosabb tudnivalói

A kormány két legfontosabb feladatának tartja, hogy a jelenlegi helyzetben ne csupán az ország biztonságát, hanem gazdaságát is képes legyen megvédeni, ezért létrehozta a rezsivédelmi és honvédelmi alapot.

 

Egy hét múlva kezdődik a jövő évi költségvetés általános vitája a parlamentben, de napirend előtt már ma több kormánypárti és ellenzéki képviselő elmondta a véleményét a múlt héten elkészült tervezetről.

Miért nincs törvényben garantálva, hogy inflációkövetők, értékállók legyenek a családtámogatások – kérte számon a kormányon Novák Előd napirend előtti felszólalásában. Az Mi Hazánk Mozgalom képviselőjének felvetésére Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt: jövőre a kormány 3225 milliárd forintot fordít családtámogatásokra, ami 15 százalékkal több, mint idén.

Ön pedig azt szorgalmazza, hogy kössük az infláció mértékéhez a támogatást. Frakcióvezető-helyettes úr, az infláció a KSH májusi adatai alapján 10,7 százalék, mi pedig 15 százalékkal fordítunk többet családtámogatásra. Legyen kedves, ne kérje tőlünk, hogy csökkentsük a családoknak járó kedvezményeket, ne kérje tőlünk, hogy vonjunk el a családoktól, és ne kérje tőlünk, hogy közel öt százalékkal, jelen esetben közel 150 milliárd forinttal kevesebb jusson nekik 2023-ban” – fogalmazott Vitályos Eszter.

Az elhúzódó orosz–ukrán háború és az energiaválság újabb világgazdasági válsággal fenyeget.

A kormány két legfontosabb feladatának tartja, hogy a jelenlegi helyzetben ne csupán az ország biztonságát, hanem gazdaságát is képes legyen megvédeni, ezért létrehozta a rezsivédelmi és honvédelmi alapot.

A jövő évi költségvetésben a kormány a rezsivédelmi alapban 670 milliárd forintot, a honvédelmi alapba pedig 842 milliárd forintot különített el. A két új alap forrását az elmúlt időszakban extraprofitot elért ágazatokból beszedett adók biztosítják.

(Forrás: M1)

 

A családok minél többet tudjanak a gyermekeikre, az életszínvonaluk növelésére költeni, és ne a havi kiadások vigyék el pénzüket, ez a rezsicsökkentés lényege – erről beszélt Bánki Erik az M1-en. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a büdzsé másik pilléréről, a honvédelmi alapról szólva kifejtette: az orosz–ukrán háború mindamellett, hogy háborús inflációval sújtja az európai gazdaságot és már a világgazdaságot is, komoly biztonságpolitikai kérdéseket is felvet.

Sajnos már az is látszik, hogy nemcsak a háború, hanem a háború következményeként fellépő élelmiszerválság hatására több százezren indulnak meg várhatóan Afrikából, tehát a migráció is egy olyan új, erős hullámot kap, ami ellen meg kell védenünk a határokat, meg kell védenünk a magyar embereket” – fejtette ki.

Az államháztartási hiány tartható legyen, és csökkenjen az államadósság, ennek eleget tenni, az egyik fontos feladata a költségvetésnek

– erről már Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője beszélt az M1-en.

Hozzátette: a költségvetésnek egészséges egyensúlyt kell teremtenie a bevételek és a kiadások között, ám mivel a világgazdasági környezet bizonytalan, ezért finomhangolásra a későbbiekben szükség lehet.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még