logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Adj vért, és ments meg három életet

| Szerző: hirado.hu
A névtelen hősöknek szentelték a véradás világnapját, melyet 2004 óta minden év június 14-én ünnepelnek Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos születésnapjának a tiszteletére, aki felfedezte az emberi vércsoportrendszert.

Emberek milliói köszönhetik életüket olyan személyeknek, akikkel talán soha nem találkoznak – önkéntes segítségül ajánlották vérüket valaki ismeretlennek. Évente 80 millió egység vért adnak az önkéntesek az egész világon.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta foglalkozik véradások szervezésével, jelenleg az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) szakmai partnereként szerveznek véradásokat a szervezet munkatársai, önkéntesei és tagjai, akik mind hisznek az önzetlen segítségnyújtás erejében. Így évente több mint 10.000 véradóeseményen nyújthatják karjukat a donorok, hogy életeket menthessenek meg – olvasható a szervezet honlapján.

A Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő jelleggel az idei Véradók Világnapján is faültetéssel köszönti a véradókat, Budapest és Esztergom után 2022-ben Székesfehérváron, a Halesz parkban ültetjük el a Véradók fáját: egy vérjuhart, ami egyszerre jelképezi a véradást és a véradók önzetlenségét.

A Médiaunió Alapítvány 2022-ben egyik témaként a véradás fontosságát szeretné népszerűsíteni „Mentés másként” című kampányában, amelyben szakértő partnerként a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat is részt vesz. Magyarországon az emberek döntő többsége egyszer sem ad vért életében, pedig egyetlen véradással három emberen is lehet segíteni. Fontos, hogy ha valaki elmegy vért adni, ne csak egyszer tegye, hanem legyen rendszeres véradó, hiszen úgy tud a legtöbbet segíteni.

Minden egyes véradás alkalmával 4,5 dl vért vesznek le, ezt a szervezet napokon belül képes pótolni. A véradás alkalmával steril vérvételi tasakba, egyszer használatos tű segítségével egy egység teljes vért vesznek le, valamint egy keveset a vizsgálatokhoz a mintacsövekbe. A véradás nagyjából 30-45 percbe telik adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.

Kik adhatnak vért?

 •  minden egészséges, 18 és 60 év közötti, minimum 50 kilogramm súlyú ember adhat
 • az utolsó véradás napjától számított 365 napon belül
 • a nők 3-4 alkalommal,
 • a férfiak 4-5 alkalommal adhatnak vért egy évben
 • két véradás között legalább 56 napnak kell eltelni

Mik a kizáró okok?

 • a cukorbetegség akkor kizáró ok, ha inzulinfüggő cukorbetegségről van szó
 • a magas vérnyomás önmagában kizáró ok, de egy karban tartott magasvérnyomás-betegség már nem – akkor sem, ha több gyógyszert is szed hozzá valaki. Mindig egyedileg kell mérlegelni a szedett készítmények szerint
 • nem adhat vért, akinél túl alacsony hemoglobinszintet mérnek
 • bizonyos gyógyszerek szedése szintén kizáró ok, ilyenek például a magzatkárosodást okozó, teratogén gyógyszerek vagy a véralvadásgátlók
 • nem adhat vért, akinek fél éven belül készült tetoválása, illetve fél éven belül helyeztetett be testékszert

Tévhitek

 • a dohányzás nem kizáró ok
 • önmagában az alkoholfogyasztás sem, azonban ittas állapotban nem szabad vért adni

Nyáron rendszerint csökken a véradási aktivitás, a megfelelő vérkészlet biztosításához azonban ilyenkor is legalább napi 1600-1800 véradó megjelenésére van szükség az országban.

A véradások pontos idejéről és helyszínéről a www.ovsz.hu és a www.voroskereszt.hu oldalon lehet tájékozódni, intézeteik többségében időpontfoglalásra is van lehetőség.

Kapcsolódó tartalom

Címlapfotó: Egy férfi vért ad a Civil véradás elnevezésű országos programsorozat egyik budapesti állomásán (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még