logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

TIM: Az üzemanyagellátás továbbra is biztosított – Az OMV üzemzavara nem okoz problémát a magyar kutakon

| Szerző: hirado.hu
A kormány elérhetővé teszi a stratégiai benzin- és dízeltartalékok egy részét az OMV osztrák olajfinómítójában történt üzemzavar miatt. A 18 millió liter 95-ös benzint, valamint 29 millió liter gázolajat első körben az OMV használhatja fel a hazai üzemanyagellátás biztosításához, és a lehető leghamarabb vissza kell pótolnia. Az intézkedés célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. Palkovics László technológiai és ipari miniszter közölte: az OMV schwechati finomítójának meghibásodása ellenére Magyarországon biztosított az üzemanyagellátás – közölte az M1 Híradó.

Pénteken közleményében közölt részleteket az az Osztrák Ásványolajkezelő társaság azaz az OMV a schwechati finomítójában történt leállással kapcsolatban. A cég azt írta: június 3-án jelentős kár keletkezett a kőolaj-desztilláló egységben egy baleset következtében. Közölték: dolgoznak a hiba elhárításán és igyekeznek megszervezni, hogy semmilyen fennakadás ne legyen az üzemanyag ellátásban. Mint írják:

„Az OMV együttműködik a partnerekkel, és kőolaj-termékeket vásárol a hiányok pótlására.”

Az EU egyik legnagyobb olajfinomítójában a szokásos karbantartási munkákat május végéig kellett volna befejeznie az OMV-nek és a tervek szerint most pénteken indult volna újra a termelés. Az M1 tudósítója a helyszínről már a baleset utáni napon arról beszélt, hogy csak jelentős csúszással indulhat újra a termelés.

„A fő nyersolaj lepárló üzem rongálódott meg és ennek a felülvizsgálata még zajlik, hogy ezzel pontosan mi történt, mennyi időbe fog telni mire újra indítják a teljes üzemet. Az itteni információk szerint egyelőre még, június 10-én indult volna újra az üzem, de ez biztos, hogy csúszni fog. Azonban a dolog súlyosságát jelzi, hogy az Energiaügyi Minisztérium már nyugtatgatja a lakosságot, hogy 90 napra elegendő tartalék van, de nyilván ezt belföldi felhasználásra tervezik” – mondta az M1 tudósítója.

Ezt erősítette most meg az OMV közleménye is. Az osztrák olajtársaság a régió egyik legfontosabb szereplője. A cég Magyarországon mintegy 200 töltőállomást üzemeltet, a hazai benzinpiac csaknem 20, míg dízel esetében hozzávetőleg 15 százalékát látja el. Ezt a mennyiséget nehezen lehet pótolni.

A MOL egy korábbi közleményében azt írta az M1-nek, hogy hivatalosan az orszták cég nem kereste meg őket, de hozzátették: a MOL, ahogy eddig is, ezután is mindent megtesz az ország ellátásbiztonságáért.

A Technológiai és Ipari minisztréium az ellátás biztonság érdekében szombat este jelentette be: „Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra.”

A tárca közleményét úgy zárja: „Az üzemanyagellátás tehát továbbra is biztosított a magyaroknak, méghozzá Európa legalacsonyabb árán.”

A Magyar Közlönyben szombaton megjelent rendelet értelmében a biztonsági kőolajtermék-készletekből 18 millió liter 95-ös benzint és 29 millió liter gázolajat szabadítanak fel. A jogszabály szerint az így felszabadult üzemanyagot kizárólag a magyarországi töltőállomásokon és nagykereskedelmi partnerek részére lehet tovább értékesíteni Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából.

A rendelet kitér arra is, hogy az OMV a most felszabadított mennyiség 40%-át augusztrus 31-ig, míg a fennmaradó 60 százalékot október 31-ig pótolja vissza a magyar startégiai készletekbe.

Ajánljuk még