logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A sokat látott tűzoltókat is meglepte a pénteki vihar pusztítása

Ismét károkat okoztak a viharok tegnap több helyen az országban. Volt, ahol fákat döntött ki és tetőket bontott meg a szél, a fővárosban pedig cseresznye nagyságú jég esett. Folyamatosan dolgoztak a tűzoltók, a legtöbb bejelentés Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Pest megyéből érkezett. A biztosítók összesítése szerint a májusi viharok után több mint 18 ezer kárbejelentés érkezett hozzájuk, amelyekre 2,4 milliárd forintot fizettek ki – számolt be róla az M1 Híradó.

Tövestől csavarta ki a fákat a vihar péntek este. A pest megyei Monorierdőn házak rongálódtak meg és áramkimaradás is volt.

„Folyt az eső rendesen, a zuhanycsapból nem folyik úgy a víz, hömpölygött minden, kiszakította a vezetékeket, áramunk nincsen” – panaszkodott egy károsult.

A fővárost is elérte a felhőszakadás: Csak úgy hömpölygött a víz az utakon. Egy nézői felvételen jól látható, hogy volt, ahol cseresznye nagyságú jég esett.

Kaposszekcsőt péntek délelőtt borította be az iszap. Olyan sok eső esett, hogy végül mindent elárasztott. Fél méter magasan hömpölygött a víz. Volt, akinek csaknem mindene odaveszett.

Minden veszélyben volt, fölborogatva minden, úszott itt az udvaron, 60 centis, ott néztük a teraszon. Fölálltunk a padra, egyszerűen nem tudtunk mit csinálni, hogy most mi legyen” – mesélte egy asszony.

A főút egy szakasza járhatatlanná vált. Beszakadt az aszfalt, ezért le kellett zárni, csak kerülőúttal lehet eljutni Dombóvárra. Újra kell építeni alatta az áteresztő rendszert, a helyreállítás hetekig tart majd. Ahogy a romok felszámolása is a településen.

„Ilyen még nem volt a településen, gyakorlatilag akik 30 éve itt tűzoltók, azt mondták ilyet nem láttak még” – mondta Badáczy-Csiba Zsuzsanna Kaposszekcső polgármestere.

A zivatarok és a viharos erejű szelek miatt egyre több a kár. Májusban több mint 18 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, amelyekre 2,4 milliárd forintot fizettek ki, vagy tartalékoltak a kifizetésekre. A szakértők azt mondják: júniusban is milliárdos károkra lehet számítani.

„Egy alapbiztosítás fedezi a tűz és elemi károkat és ebbe a jégesőtől az árvízen keresztül a beázásig a szélviharig nagyon sok minden benne van. inkább azon érdemes elgondolkodni, amikor biztosítást kötünk, hogy mivel egészítsük még ki, mi az a speciális saját ingatlanunkban, vagy ingóságunkban az a helyzet, amit még érdemes biztosítási fedezet alá vonni” – tanácsolta Lambert Gábor a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

A lakóingatlanok több mint negyedének nincs biztosítása.

Szombaton is előfordulhat zápor, zivatar

Általában gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. A legkevesebb felhő a nyugati, északnyugati megyékben valószínű. Főként a középső országrészben és a Tiszántúlon elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél nagy területen megerősödik, de zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg erős vagy viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő – olvasható Országos Meteorológiai Szolgálat szombati előrejelzésében.

Miközben a Dunántúl egyes pontjain 100 mm eső esett, keleten aszály van

A Dunántúlon jelentős mennyiségű eső esett az elmúlt napokban, de keleten továbbra is nagyfokú aszály van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán azt írta: a légkörben zajló folyamatok, a lokálisan lezúduló nagy csapadék teljesen normális az év ezen szakában.

Az elmúlt tíz napban főként a Dunántúlon, annak is főleg az északnyugati felén esett néhol lokálisan több mint 100 milliméternyi eső.

A keleti országrészben viszont az elmúlt napokban sem esett sok eső. A délkeleti részen hiányzik a legtöbb csapadék.

A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy a keleti részeken nagy területen nagyfokú aszály van, ami csak tovább fokozódott az elmúlt időszakban. Az előrejelzések szerint a folytatásban sem várható sok csapadék a térségben, maximum egy-egy futó zápor – olvasható a bejegyzésben.

Címlapfotó: Munkagépek dolgoznak 2022. június 9-én a 12-es főúton Nagymaros és Zebegény között, ahol a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt beomlott a domboldal. A hegyoldal mintegy egy kilométer hosszan omlott az útra, senki nem sérült meg. Az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták, és a vasúti pályán is szünetel a forgalom.
MTI/Mihádák Zoltán

Ajánljuk még