logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fülöp Attila: Kiemelten fontos a gyermekvédelemben dolgozók elismerése

A gyermekvédelmi rendszerben dolgozók elismerése különösen fontos, mivel mindent megtesznek azért, hogy az intézményekből kikerülő fiatalok élete egyenesbe kerüljön, és így váljanak adófizető polgárokká – hangoztatta a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Kalocsán.

Fülöp Attila a Speciális Gyermekotthoni Központ kalocsai tagintézményében – amely gyermekotthon, általános iskola és szakiskola – hangsúlyozta: ezért is hozta a magyar kormány azt az intézkedést, hogy idén januártól a speciális gyermekotthonokban dolgozók pótlékait ötszörösére emelik, ezzel is megköszönve a munkájukat.

Az államtitkár az évzáró-gyermeknapon úgy fogalmazott, hogy „ha egy fiatal életéből hiányzik a biztonság és a kötődés, akkor ott különösen fontos a védelem, különösen fontos a gyermekvédelem rendszere”.

Hangsúlyozta: a fiatalok gyermekvédelemben eltöltött ideje átmeneti időszakot jelent, és „a 23 ezer gyermek ma Magyarországon nem önszántából, jókedvéből, és nem is érdemei híján került általában a gyermekvédelembe”.

Fülöp Attila azt mondta, a gyermekotthonokban élőknél és dolgozóknál látni kell azt az összetettséget, a traumákat és a lelki mélységeket, amelyeket egy gyermekotthon, a gyermekvédelem magában hordoz. Az országban több száz súlyos pszichés gondokkal küzdő gyermek, fiatal él hasonló otthonokban – mondta.

Kitért arra: Kalocsán a speciális gyermekotthon vezetői és dolgozói azt vállalják, hogy olyan fiatal fiúkkal foglalkoznak, akiknek talán a legnehezebb a helyzetük, a legtraumatizáltabbak, de mégis megpróbálják „az életüket egyenesbe hozni”.

Juhász Gábor, a kalocsai gyermekotthon igazgatója elmondta: az évzáró-gyermeknapon vendégül látják az esztergomi speciális gyermekotthon lakóit. A találkozó csapatversenyekkel, közös főzéssel, kézműves foglalkozásokkal telik, majd a Kalocsai Fiúk Zenekar koncertjével zárul.

Ajánljuk még