logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Embraer-típusú katonai repülők szervizelésére szerzett jogosítványt a magyar légijármű-karbantartó

| Szerző: hirado.hu
Együttműködést megállapodást kötött a magyar Aeroplex repülőgép karbantartó-vállalat és az Embraer brazil repülőgépgyártó, amelynek értelmében Magyarországon is lehetőség nyílik a cég által készített gépek szervizelésére.

Szándéknyilatkozatot írt alá az Aeroplex magyar repülőgép-karbantartó vállalat az Embraer brazil repülőgépgyártóval. A közös projekt arra irányul, hogy a magyar cég megszerezze a szükséges minősítést ahhoz, hogy a brazil gyártó hivatalos karbantartó központja legyen Magyarországon – számolt be róla az AIRportal.hu.

Az együttműködési megállapodás azért is fontos mérföldkő Magyarország számára, mivel ezzel az Aeroplex Közép-Európai Kft. arra is megkapja a jogosítványt, hogy a magyar kormány által 2020-ban megrendelt két KC-390 Millennium típusú hadszíntéri szállító repülőgép karbantartását elvégezze. Maróth Gáspár, védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy az első gép 2023 végén, a másik 2024 elején érkezik meg várhatóan.

Az új repülőgépekkel a Magyar Honvédség, a kiöregedett Antonov-26-os katonai teherszállítókat váltja ki, amelyek utolsó szolgálatban lévő példányát hazánk 2019-ben nyugdíjazta.

A KC-390-esek kommunikációs és repülésirányító rendszere egyébként teljesen NATO kompatibilis. „A közös projektben a KC-390-esek és más Embraer típusok karbantartásához szükséges képességeket és minősítést is szerezhet az Aeroplex ” – emelte ki Demény Árpád, a légijármű karbantartó vállalat ügyvezetője.

Az brazil repülőgépgyártó tavaly nyitotta meg magyarországi képviseletét Budapesten, most pedig 50 éves tapasztalatát ötvözi az Aeroplex karbantartás terén, széles portfólióban meglévő szakértelmével.

Címlapfotó: A brazil légierő KC-390-es repülőgépe. EPA/Joëdson Alves

Ajánljuk még