logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Döntött a kormány: továbbra is a családoknál marad a rezsicsökkentés

Változatlanul marad a rezsicsökkentés a családoknál, hiába emelkedik a háború miatt a piacokon a gáz és a villamosenergia ára. A magyar családok ugyanannyit fognak fizetni, mint eddig. Így döntött a kormány, amely háromnapos kihelyezett ülést tartott a héten Sopronban. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádióban azt mondta: döntöttek a rezsivédelmi és honvédelmi alap felállításáról, illetve az extraprofit-különadó kivetéséről. Kiemelte: a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika árát nem az embereknek kell megfizetniük – hangzott el az M1 Híradójában.

„Ahogy vállaltuk a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést, az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni” – ezt május utolsó hetében mondta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoznak létre, amelyeket a bankok és a multicégek extraprofitjának megadóztatásával töltenek fel.

Kapcsolódó tartalom

A héten három napos kihelyezett ülést tartott a kormány Sopronban, ahol elfogadták az extraprofit adó kivetéséről szóló rendelkezéseket is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint

az alapok célja, hogy a kormány a továbbiakban is megvédje a magyar lakosságot a drasztikusan emelkedő energiaáraktól,

és az ország biztonságának megerősítéséhez folytassa a haderőfejlesztést.

Kapcsolódó tartalom

A rezsivédelmi alap 700 milliárd forinttal, a honvédelmi alap 200 milliárd forinttal jön létre. Az alapokat nagyobb részt az extrapofit-különadók befizetéséből töltik fel.

A különadót a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak, a légitársaságoknak, a gyógyszerkereskedőknek kell fizetni idén és 2023-ban.

Az emelkedő kamatok és árak révén ugyanis a bankok és a nagy multicégek olyan jelentős extrahaszonra tettek szert, amiért nem dolgoztak meg, ezt pedig a kormány szerint be kell vonni a közteherviselésbe.

A döntés szerint viszont változatlanul marad a rezsicsökkentés a családoknál, hiába emelkedik a háború miatt a piacokon a gáz és a villamosenergia ára. A magyar családok ugyanannyit fognak fizetni, mint eddig. A gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy

az extraprofit-különadó összege idén meghaladja a 800, jövőre pedig eléri az 1000 milliárd forintot.

Hozzátette: a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika árát nem az embereknek kell megfizetniük.

Nagy Márton elmondta, hogy a rezsivédelemből az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek ki kell lépniük, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető.

A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány a következő hetekben dönt többek között az élelmiszerek és üzemanyagok, július 1-jén lejáró árstopjának sorsáról. Megjegyezte, hogy a hatósági árak már hat százalékkal mérsékelték az inflációt.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még