logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk a pünkösdvasárnapi ünnepi programokat és közvetítéseket

| Szerző: hirado.hu/Jezsó Ákos
Pünkösd alkalmából a katolikus, református és az evangélikus egyházi vezetők ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét.

 

Pünkösd a keresztények harmadik legnagyobb ünnepe, amelyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartanak. Mivel húsvét úgynevezett mozgóünnep, így magával „mozgatja” a hozzá kötött pünkösdöt.

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek (MTI/Máthé Zoltán)

Pünkösdkor a keresztény világ a Szentlélek kiáradását ünnepli. A Biblia tanúsága szerint a Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, akik ezt követően kezdték meg térítő munkájukat. Bár pünkösdöt ünnepként csak a második században említik meg először az ókori keresztény írók, ünneplése mégis egyidős az egyházzal, tehát az apostolok idejéből való.

A pünkösdi ünnep kapcsán

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrál szentmisét vasárnap fél 11-kor.

Pünkösdhétfőn pedig az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye családi és ifjúsági napját, a karizmák ünnepét tartják a fővárosi máriaremetei kegytemplom kertjében. A program részeként Erdő Péter az egyházmegye papjaival együtt szabadtéri szentmisét mutat be.

Június 5-i, pünkösdvasárnapi programok:

  • Szentmisék a csíksomlyói kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00.
  • Duna TV, 11.00: Szabó Sándor lelkipásztor igehirdetése hangzik el
  • Kossuth Rádió, 9.00: a bécsi Pázmáneumban barangolhatnak a hallgatók,
  • Kossuth Rádió, 15.30: A rózsa azt jelenti, hű vagyok címmel ismeretterjesztő műsorban ismerhetik meg, mi a néprajzi és a szakrális jelentősége a pünkösdi rózsának,
  • Bartók Rádió: az ünnep hangulatához méltó zenék és egy kuriózum szólal meg,
  • Dankó Rádió: a Táncházban című műsorban pünkösdi népszokások dalait elevenítik fel néprajzi kitekintéssel, és bemutatják a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum újonnan átadott erdélyi épületeit is.

Ajánljuk még