logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megemlékezéseket tartottak a nemzeti összetartozás napján

Ma 102 éve írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot. Magyarország akkor elvesztette területének mintegy kétharmadát, a magyar nemzetiségű lakosság egyharmada pedig az új határokon túlra került. 2010 óta június negyedike a nemzeti összetartozás napja, országszerte tartottak megemlékezéseket – hangzott el az M1 Híradójában.

Az első világháború magyar haditengerészeinek és gyalogosainak felszerelését mutatták be Szarvason. A történelmi Magyarország mértani közepén a Centenáriumi Hagyományőrző Gyalogdandár idézte fel a trianoni békediktátumhoz vezető korszakot.

Vagonok állnak Egerben a Dobó téren. Azok, akik belépnek a szerelvényekbe, láthatják a Trianon után elcsatolt területek híres szülötteit, köztük Csoóri Sándor portréját. A rendhagyó kiállítás bemutatja a menekülő magyar emberek hátrahagyott vagyonát is. A látogatók azt mondják, idén az ukrajnai háború miatt különösen sokat gondolnak a határon túl élő magyarokra.

A Chrome Rt. együttes magyarok összetartozásáról szóló dalának szövege díszíti a hortobágyi Trianon emlékművet, amelyet a nemzeti összetartozás napján adtak át. A kettőskereszten a történelmi Magyarország térképe emlékeztet a veszteségre.

A legnagyobb veszteség a külhonban rekedt magyar testvéreink.

A Háló Katolikus Mozgalom arra biztatja az embereket, hogy hívják fel telefonon külhoni magyar ismerőseiket, barátaikat. Schön György az egyesület vezetőségi tagja az M1-en azt mondta: különösen a kis, szórványtelepüléseken élőknek van szüksége az anyaországi kapcsolatokra.

Minden magyar felelős minden magyarért.

Kapcsolódó tartalom

Piliscsabán is megemlékeztek a békediktátum évfordulójáról. Menczer Tamás azt mondta: Trianonban tisztességtelenül, erkölcstelenül, méltatlanul bántak velünk, mindenfajta erkölcsi gát nélkül húzták át az ország határait, választottak el magyart a magyartól, amit sohasem felejtünk el.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője koszorúz a nemzeti összetartozás napján tartott megemlékezésen a piliscsabai Összetartozás emlékműnél 2022. június 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány folyamatosan segíti és támogatja a határon túl élő magyarokat.

Erőforrásként tekintünk a külhoni magyarokra, olyan erőforrásként, amely két országot nem elválaszt, éppen ellenkezőleg, összeköt és szövetségeket építünk, mindent ami rajtunk áll, megteszünk azért, hogy a mindennapjaik az életük a lehető legjobb legyen” – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára.

Katona Csaba történész az M1-en azt mondta: a magyaroknak nem volt beleszólásuk a béketárgyalásokba. A trianoni békediktátum értelmében elcsatolták Magyarország területének kétharmadát, ezáltal több mint hárommillió magyar került az új határokon kívülre.

Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává.

Ajánljuk még