logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Egyébként nem kellene elvonni semmit ezektől a vállalatoktól” – a baloldal masszívan a multikat védi

| Szerző: hirado.hu
Semmit sem kellene elvonni a nagy energiacégektől és a bankoktól, mi nem értünk egyet ezzel – mondta egy televíziós műsorban Varju László, a DK alelnöke az extraprofitra kirótt adóról. Más baloldali szereplők nyilatkozataiból is az derül ki, hogy baloldali kormányzás esetén veszélybe kerülne a rezsicsökkentés és az alapvető termékekre meghatározott ársapka.

A multik védelmére kelt Varju László, a DK parlamenti képviselője a Heti tv csütörtök reggeli műsorában, ahol a benzinárstopról és az extraprofit elvonásáról volt szó – írta meg az Origo. A lap beszámolójából kitűnik: Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke szerint nem kellene különadót kivetni a bankok, a multik és a nagy energiacégek extraprofitjára.

Varju konkrétan úgy fogalmazott: „Nem adót fognak fizetni, hanem elvonásokat csinálnak, de én azt gondolom, hogy inkább lehetne olcsóbb a benzin, és egyébként nem kellene elvonni semmit ezektől a vállalatoktól, mi nem értünk egyet.” Majd azzal érvelt, hogy az adókat ezek a cégek, vállalkozások át fogják hárítani az emberekre, és „mi fogjuk megfizetni az árát.” Szerinte így történt ez pár évvel ezelőtt is, amikor hasonló intézkedéseket hozott az Orbán-kormány.

A Gyurcsány-párti politikus állításait erősen árnyalja, hogy a kormány világossá tette: nem háríthatók át a fogyasztókra az extraprofitot elvonó adók. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a napokban az InfoRádióban azt mondta: „a kormány figyeli a szolgáltatások árát, és ha azt tapasztalja, hogy valahol megpróbálják a fogyasztókra ráterhelni a cégek az extraprofitadót, akkor növelni fogják azokban az esetekben az adó mértékét, így büntetve a trükközőket”.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szintén arról beszélt, hogy a bejelentett intézkedésekből várható 815 milliárd forint háromnegyede adódik a bankszektorból és az energetikai szektorból.

Az energetikai szektor különadója azonban nem hárítható tovább az árstop miatt. A banki különadónál pedig azt kell nézni, hogy a kamatok árazódnak át, vagy a díjtételek – magyarázta a jegybanki alelnök. Az üzemanyagárak esetében fenntartható a jelenlegi alacsony ár. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy ez az eredménye annak, hogy kimaradunk az olajembargóból.

Egészen más lenne a helyzet, ha a baloldal lenne kormányzati pozícióban, az elmúlt napokban ugyanis többen közülük egyértelműen az orosz olaj elleni szankció mellett foglaltak állást.

Teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszközök az orosz agresszió leállítására – írta Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton, jobbikos európai parlamenti képviselő, amikor az Európai Bizottság bejelentette az újabb szankciós csomagját, amely az orosz kőolajimport betiltását javasolta. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, nem támogatják, hogy Magyarország „véres” olajat vásároljon. A baloldal egykori külügyminisztere, Balázs Péter pedig úgy fogalmazott: szerinte kudarc lenne, ha nem sikerülne elfogadtatni Brüsszel hatodik szankciós csomagját.

Kapcsolódó tartalom

Fekete-Győr András a Momentum frakcióvezetője a brüsszeli csúcsértekezlet után, a Klubrádióban elárulta, hogy ha ők lennének kormányon, Magyarország mindenképp csatlakozott volna az embargóhoz. Inkább olyan haladékot kértek volna az Európai Uniótól, amely alatt az átálláshoz, az orosz energiától való függőség felszámolásához szükséges fejlesztéseket, beruházásokat véghez tudja vinni.

Kapcsolódó tartalom

A baloldal szereplői támadták az alapvető cikkekre bevezetett ársapkát is, legutóbb pedig azt a kormányzati döntést, hogy csak a magyar rendszámmal rendelkező autósok juthassanak üzemanyaghoz a befagyasztott 480 forintos áron. Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára, Horn Gábor a napokban egy televíziós műsorban elfogadhatatlannak nevezte ezt a döntést, önmagát piaci fundamentalistának nevezte és azt állította, hogy ez a modell törvénytelen és el fog tűnni.

Dávid Ferenc, a DK új országgyűlési képviselője április végén a Szeged Tv adásában azt hangoztatta, hogy nem szabadna benzin- és élelmiszerárstopot bevezetni, hanem inkább a lakosságnak kellene spórolnia.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a múlt hétvégi videós bejelentkezésében szintén a benzinársapka megszüntetését javasolta. Szerinte a „benzinárak magasabbak mindenhol Európában, hiszen Orbán befagyasztotta őket. Mégis gazdaságilag ez a többi ország, ez ahhoz képest nagyon jól elvan” – vélekedett a hódmezővásárhelyi polgármester.

Kapcsolódó tartalom

Ismert: az extraprofitadó teszi lehetővé a rezsicsökkentés fenntartását, ami a baloldal kormányzása esetén – a fenti nyilatkozatok fényében – veszélybe kerülne, csakúgy mint az alapvető árucikkekre meghatározott ársapka.

Ajánljuk még