logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

AM: A természeti értékek és erőforrások között ma az erdőké a főszerep

A természet védelme, őrzése közös felelősség és feladat, nem lehet eléggé hangsúlyozni az erdők és az erdőgazdálkodás szerepét a Föld környezeti jövője szempontjából – fogalmazott az Erdők nemzetközi napja és a Föld napja alkalmából tartott ünnepségen az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a Vajdahunyadvárban a szaktárca közleménye szerint.

Farkas Sándor ünnepi beszédében kitért arra, hogy minden év tavaszán bővelkedünk olyan jeles napokban, amelyek felhívják a figyelmet a természeti értékekre, a megőrzendő kincsekre, azon belül is a fák és az erdők védelmére.

Ilyen különleges nap az Erdők nemzetközi npja, a Föld napja, valamint a Madarak és fák napja. Az Erdők nemzetközi napján a felelősen gondolkodó országokat arra ösztönzik, hogy az erdők megóvása érdekében különböző módon támogassák azok védelmét. Ez világszerte nem csak annak az 1,6 milliárd ember a számára jelenti az életet, akiknek megélhetése közvetlenül függ az erdőktől, és azok állapotától – írják a közleményben.

Az államtitkár kifejtette: az Agrárminisztérium kiemelt céljának tekinti a meglévő erdők felkészítését a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, valamint a fával borított területek növelését. Magyarországon folyamatosan nő a fával borított területek nagysága, jelenleg az ország 25,4 százalékát borítja erdei fa és cserjefajokból álló vegetáció. Ennek új lendületet is adtak az Országfásítási Programmal, az elmúlt két évben 42 ezer hektár új erdő létesítésére pályázhattak a magyar gazdák – fogalmazott Farkas Sándor a közlemény szerint.

A fásításokat kormányzati programok ösztönzik és népszerűsítik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében például eddig 680 hektár új erdő létesült. A Településfásítási Programban a tavaszi ültetési szezon végére 36 ezer sorfát ültettek el összesen 1350 településen. Életre hívták az Újszülöttek erdeje kezdeményezést, mára minden megyében létrehozták az Újszülöttek erdejét, ahol évente legalább 10-10 fát ültetnek el a születendő gyermekek után – sorolta az eredményeket az államtitkár.

Az erdők egészségvédelmi szerepével kapcsolatban Farkas Sándor kiemelte: a járványhelyzet mutatott rá, hogy mennyire helyes stratégia volt 2010 óta az erdei ökoturizmus nagyarányú fejlesztése.

Az állami erdőgazdaságok mintegy 27 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajtottak végre, és évente 4 milliárd forintot fordítottak ennek fenntartására. 2010 óta 52 új kilátó, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola létesült, 150 létesítmény pedig megújult.

Ennek köszönhetően az erdők látogatottsága az elmúlt két évben országszerte közel harminc százalékkal nőtt. Becslések szerint az erdők évente mintegy 50 millió kikapcsolódni vágyó turistát fogadnak – írja közleményében a szaktárca.

Az államtitkár beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik hivatásuk során jelentősen hozzájárultak a Kárpát-medence élővilágának megőrzéséhez, természeti erőforrásaink fenntartható hasznosításához. Az Erdők nemzetközi napja és a Föld napja alkalmából Farkas Sándor parlamenti államtitkár, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár és Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár miniszteri szakmai elismeréseket adott át – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még