logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Fodor Gábor a Brüsszelben elért magyar sikerről: Orbán Viktor megoldása bravúros volt

| Szerző: hirado.hu
A Brüsszelben elért olajembargós szankcióval kapcsolatos magyar siker is téma volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, amelynek vendégei ezúttal Fodor Gábor, a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója, Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának üzletágvezetője és G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója voltak.

Lánczi Tamás a műsor elején elmondta, hogy mozgalmas hetünk volt a brüsszeli politikát illetően, ugyanis elfogadásra került a hatodik szankciós csomag, és az elmúlt időszakban mindenkit az olajembargó kérdése tartott lázban.

Hortay Olivér szerint az Európai Bizottság eddig „elég erős médianyomást helyezett a tagállamokra”, hogy fogadják el ezt a szankciócsomagot. Amikor az asztalra került a tervezet, akkor Ursula von der Leyen azt mondta, hogy néhány napon belül a Bizottság el fogja azt fogadni, mert mindenki támogatja. Azonban ez nem egészen így történt, hiszen menet közben derült ki, hogy többen is vannak, akik a bizottság javaslatát nem támogatják.

Ennek a kérdésnek került pont a végére május végén, amikor elfogadták az olajembargót, ami azokra a tagállamokra nem vonatkozik, akik vezetéken kapják az olajat, így Magyarországra sem.

Kapcsolódó tartalom

Fodor Gábor szerint Orbán Viktor imént említett megoldása bravúros volt.

Hortay Olivér felhívta arra a figyelmet, hogy már a nyugati lapok is arról írnak, hogy hiba volt az olajembargó Brüsszel részéről.

G. Fodor Gábor pedig az olajembargó erőltetésének okát keresve kifejtette, hogy szerinte valamilyen érdeknek lennie kell, valamilyen befolyásgyakorlásnak lennie kell, ami végigvitte ezt a tervezetet.

Lánczi Tamás szerint ha Oroszország miatt Európa veszélyben érzi magát, akkor éppen hogy a gazdaságunkat kellene fejlesztenünk, megerősödnünk, és nem pedig legyengíteni azt.

A brüsszeli csúcstalálkozón felmerült az is, hogy Magyarország az adriai kőolajvezetéken is megpróbál energiaforráshoz jutni. Hortay Olivér szerint

ahhoz, hogy az orosz olaj kiváltható legyen, az adriai vezetéken egy kapacitásfejlesztést kell véghezvinni, és a százhalombattai  olajfinomító kapacitásait át kell állítani. Azonban ezek műszaki feltételeinek megteremtéséhez több évre van szükség

– hangsúlyozta a szakértő.

A műsorban az uniós szankciók kapcsán szóba kerül Kirill moszkvai ortodox pátriárka szankcionálása is. Ebben az ügyben Magyarország jelezte, hogy vétót kíván emelni.

Kapcsolódó tartalom

Fodor Gábor szerint a miniszterelnök az olajügyben megnyert egy fontos csatát, de a mostani vétót értelmetlen dolognak tartja. Fodor Gábor álláspontját azzal magyarázta, hogy Oroszország háborút visel, és ez semmilyen normarendszer szerint nem elfogadható, Kirill pátriárka az orosz fegyvereket megáldotta, és szerinte ezért került fel a szankciós listára.

Hortay Olivér szerint azonban a szankciók céljának annak kéne lenni, hogy Oroszország minél hamarabb befejezze a háborút, a szakértő szerint azonban ezek a szimbolikus ügyek nem fogják rávenni Oroszországot, hogy befejezzék a konfliktust, csak elmélyítik azt.

(Forrás: MTVA)

Ajánljuk még